Afbeelding
Pedro Sluiter

Gemeente Zwolle legt geen extra kunstgrasvelden aan

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Er is geen directe noodzaak voor de aanleg van extra kunstgrasvelden voor voetbalclubs in Zwolle. Dat constateren burgemeester en wethouders na een onderzoek naar de capaciteit van de Zwolse voetbalvelden. Wel willen ze in 2017 beginnen met de vervanging van de eerste kunstgrasvelden.

Op bijna alle Zwolse buitensportaccommodaties liggen één of meer kunstgrasvelden. De gemeente heeft in totaal vijftien voetbalvelden van kunstgras, zes korfbalvelden en zes en een half hockeyveld aangelegd en in beheer. Daarnaast zijn er drie sportverenigingen die zelf een oefenveld hebben aangelegd met kunstgras en dit ook zelf beheren. "We hebebn alle velden onderzocht en een vervangingsschema opgesteld", lichtte wethouder Rene de Heer woensdag toe. "We stellen voor om als eerste veld 2 op sportpark De Weide Steen (WVF) en veld 1 op sportpark Vegtlust (Berkum) te vervangen. In 2018 volgen ZAC en een aantal herstelwerkzaamheden." Het college heeft het conceptschema voor verdere vervanging, maar doet nu nog aanvullend onderzoek voor de periode na 2018. Vanaf 2017 heeft de gemeente jaarlijks geld in de begroting beschikbaar. Hiermee kunnen twee velden per jaar worden vervangen.

Capaciteit

"We hebben een capaciteitsonderzoek gedaan en gekeken of er op een sportpark en in een stadsdeel voldoende capaciteit is aan kunstgrasvelden. Daaruit concluderen we dat er geen dringende reden zijn om extra kunstgrasvelden aan te leggen", aldus De Heer. Bij het onderzoek is volgens hem onderscheid gemaakt in wedstrijd- en trainingsvelden. "Voor wedstrijdvelden zien we geen probleem. Het is wel eens druk, maar vaak lossen de sportparken dat onderling goed op door slim om te gaan met de ruimte en goede samenwerking met andere verenigingen op het eigen park of in de wijk. Dit is ook in lijn met het recent vastgestelde Actieplan Sport en Bewegen. Getraind wordt er op zowel natuur- als kunstgras. De hersteltijd van het natuurgras veroorzaakt druk bij een aantal sportparken. Hoe die kan worden verminderd gaan we met de desbetreffende sportparken, De Weide Steen, Jo van Marle, de Siggels en Vegtlust, bespreken."

Rubberkorrels

Recent ontstond discussie over de risico´s van de rubberkorrels waarmee sommige velden zijn ingestrooid. Van de vijftien voetbalvelden die de gemeente heeft aangelegd, is er bij twee rubbergranulaat gebruikt. Ook de drie oefenvelden die de verenigingen in eigen beheer hebben aangelegd, zijn ingestrooid met rubbergranulaat. De overige dertien velden hebben een infill van kunststof (TPE) en de hockey- en korfbalvelden zijn met zand ingestrooid. De Heer: “We begrijpen dat spelers en clubs zich zorgen kunnen maken over de risico´s van de rubberkorrels. Wij hebben ons bij de keuze voor die korrels gebaseerd op de adviezen van het RIVM. We vinden het verstandig dat er naar aanleiding van de onrust nu opnieuw onderzoek plaatsvindt naar de risico´s van de rubberkorrels. Wij wachten de uitkomsten daarvan af, die worden eind dit jaar verwacht. Tot die tijd volgen wij de adviezen van het RIVM en de KNVB en zien wij geen reden om niet te spelen op kunstgras.”

B en w bekijken op basis van het onderzoek of het wenselijk is voor een andere infill te kiezen in plaats van rubberkorrels. In dat geval zal de vervanging van de velden, en/of het verwijderen van de korrels uit de bestaande velden, duurder uitpakken.

Afbeelding
Celstraf geëist voor inbraken bij apothekers door 'man in geldnood' Algemeen 1 uur geleden
Foto concert 2022
Meezingconcert smartlappenkoor vluchten kan niet meer. Een avond vol gezelligheid die u niet wilt missen. Nieuws Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Loop mee met een ervaren gids en ontdek de natuur in Zwolle Nieuws Ingezonden 1 uur geleden