Afbeelding
Foto: Julia Peters

Cellosuites van Bach klinken in de Lutherse Kerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op zaterdagmiddag 30 september zal om 15.00 uur het muzikaal theater ‘Bach Luther Cellosuites’ beginnen in de Lutherse Kerk aan de Koestraat 2-4. Acteur Thomas de Bres en cellist Joris van Haaften spelen, in muziek en woord, een periode uit het leven van Bach; rond het jaar 1720. Het blijkt dat er veel raakvlakken zijn met vandaag; dezelfde problemen en dezelfde vraagstukken speelden er toen en nu.

(door Ingrid Oosten)

Thomas de Bres: “Ik zat in de corona-periode met Joris om tafel en toen borrelde het idee van de cellosuites van Bach naar boven. We kennen ze allemaal, maar de plaatsing ontbreekt. Wie was Bach? In welke tijd heeft hij deze stukken geschreven? Samen met Joris zijn we een zoektocht begonnen.” Het stuk verhaalt over de periode rond 1720. Bach is net ontslagen uit de gevangenis van Leipzig en komt aan bij het hof van Köthen. Later zal hij vertellen dat dit de gelukkigste periode uit zijn leven was. Na Köthen reist hij terug naar Leipzig om daar de grote bombastische Bach te worden, zoals veel mensen hem kennen. 1720 was een tijd die net als de huidige in het teken stond van veel grote veranderingen en waarin, net als nu, gezocht werd naar nieuwe wegen. Hoe reageerde Bach daar persoonlijk op?

De Bres legt uit waarom ze juist in de Lutherse Kerk spelen: “Bach en Luther leefden in hetzelfde gebied; in de Duitse deelstaat: Thüringen. Luther leefde er tweehonderd jaar eerder dan Bach. Hun levens tonen opmerkelijke raakvlakken. Ze zijn allebei opgepakt, hebben allebei in de gevangenis gezeten, waren allebei grensverleggers. Maar waar Luther een beroemd persoon was in zijn tijd, is Bach roemloos overleden. De vragen die mij dan intrigeren zijn: Hoe zou Bach naar Luther hebben gekeken? Kunnen we Luther terugvinden in de cellosuites van Bach? Hoe zijn de cellosuites ontstaan? In de voorstelling gaan we het daar over hebben. En ook over het feit dat Bach niet alleen orgelmuziek voor de kerk componeert, wat wel verwacht werd, maar zijn eigen pad koos. Niet aangaf of zijn stukken snel of langzaam gespeeld moesten worden en daarin uniek is. Bach en Luther volgden allebei hun eigen pad, wars van verwachtingen van anderen. Dat maakt dat het een spannende zoektocht is.” 

Kaartjes zijn online verkrijgbaar (https://www.bachluther.nl/zwolle) of bij de ingang van de kerk. Voor de krappe portemonnee 10 euro; standaard 17,50 euro. Er is ook de mogelijkheid om meer te betalen, 25 euro, zodat iemand anders gesponsord wordt; De voorstelling an sich zal ongeveer een uur duren, daarnaast is er tijd voor een vragenronde. Aansluitend is er gelegenheid om samen iets te drinken en voor gesprek; in het gemeentecentrum van de kerk. Oud en stoffig zal het zeker niet worden. Daar is het leven van Bach veel te opwindend en veelzijdig voor. Dit theaterstuk is dan ook een aanrader voor jong en oud.

Gerard Meijeringh