Afbeelding
Foto: Radboud University

Lezing over fossielen in barnsteen

Algemeen

ZWOLLE - Sjoerd Wendelaar, emeritus-hoogleraar Dierfysiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, houdt vrijdag 10 november een lezing over fossielen in barnsteen. De lezing wordt georganiseerd door de Nederlandse Geologische Vereniging Zwolle en wordt gehouden in De Nooterhof te Zwolle.

Barnsteen, de gefossiliseerde hars van diverse soorten coniferen zoals dennen of araucarias, trok al in de steentijd de aandacht van Neanderthalers en ons soort mensen. Het komt wereldwijd voor, heeft vaak een mooie glans en is goed te bewerken als sieraad. De rijke voorraden in het Baltische gebied worden al duizenden jaren geëxploiteerd en verhandeld via barnsteenroutes door heel Europa en het Midden-Oosten. Dat was (en is) erg winstgevend. Dat barnsteen bevat soms ook uitstekend bewaarde plantendelen en kleine diertjes.

De lezing begint op vrijdag 10 november om 20.00 uur. De  zaal is open om 18:30 uur.
Tussen 18.30 en 19.30 uur is het Stenenspreekuur en kunnen bezoekers vakantievondsten, onbekende stenen, fossielen en mineralen laten determineren (naam geven). Om 18.30 uur is de toegang gratis. De lezing wordt gratis aangeboden aan leden van NGV Zwolle. Aan niet-leden wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd.

Vragen? Wilt u de nieuwsbrief van NGV Zwolle ontvangen? Dan graag mailtje naar arnold.kip@wxs.nl

Gerard Meijeringh