Afbeelding
Foto: Sandra Stokmans

Hartekind Victor uit Zwolle gezicht landelijke collecte Stichting Hartekind

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Elke 48 uur overlijdt er een kind aan een hartafwijking. Dat moet en kán anders vindt Stichting Hartekind. Daarom vraagt de stichting in haar landelijke collecteweek van 4 tot met 10 februari aandacht voor kinderen met een hartafwijking en haalt ze geld op om de overlevingskansen van deze hartekinderen te vergroten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Victor (2) uit Zwolle geeft Hartekind een gezicht. Hij is het gezicht van de landelijke collectie van Stichting Hartekind. 

Eén van de 25.000 hartekinderen in Nederland is de 2-jarige Victor uit Zwolle. Victor heeft in zijn jonge leven al veel meegemaakt. Hij was pas 2 dagen oud toen hij zijn eerste ingreep kreeg. Zijn moeder Nienke vertelt: “Na een goede zwangerschap en prachtige geboorte werd onze zoon ogenschijnlijk kerngezond geboren. Toch zijn we kort daarna in een heftige rollercoaster beland. Victor ging moeilijker ademen en zijn kleur werd minder roze. De oorzaak was onduidelijk. Verschillende onderzoeken later, bleek Victor een kritieke pulmonale stenose te hebben, waarbij zijn longslagader klep niet functioneerde. Een fantastisch team heeft zich daar over Victor ontfermd. Voor nu doet Victor het fantastisch. Het is een levenslustig, blij en heerlijk mannetje. Zijn toekomstperspectief is goed, maar toch onzeker. Daarom is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor hartafwijkingen bij kinderen en de gevolgen daarvan.”

Victor is niet de enige. Elke dag worden er vier kinderen geboren met een hartafwijking en niet alle kinderen overleven dit. Tweederde van de hartekinderen moet vlak na de geboorte één of meerdere levensreddende operatie(s) ondergaan. Maar helaas... geopereerd is niet altijd hetzelfde als genezen. Veel hartekinderen hebben te maken met een kortere levensverwachting en een lagere kwaliteit van leven.

Stichting Hartekind zet zich met hart en ziel in om de overlevingskansen van kinderen met een hartafwijking te vergroten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Met als doel om hartafwijkingen binnen tien jaar uit de top drie van meest voorkomende doodsoorzaken onder kinderen te krijgen. Hartekind financiert levensbelangrijk onderzoek en geeft voorlichting aan ouders. Zo komt een wereld waarin hartekinderen onbezorgd kind kunnen zijn, steeds dichterbij.

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 19 uur geleden