Afbeelding
Foto: Sanne Peper

Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Steef de Jong maakt op uitnodiging van de Toneelmakerij Rijnreisje; een betoverende, muzikale voorstelling voor iedereen van 6 jaar en ouder. Een bewegend schilderij met tal van levensgrote pop up decors. Rijnreisje is op zaterdag 9 maart te zien in Odeon.

Twee zalmen zwemmen in de Rijn om stroomopwaarts in Zwitserland te gaan paaien. Rijnreisje neemt het publiek mee op avontuur, een barre tocht van honderden kilometers, om via de belangrijkste rivier van Nederland prachtige mythen en verhalen te ontdekken. De reis voert langs het Waterdruppelballet, dat de ontstaansgeschiedenis van de rivier danst en de Hongerstenen, die zich alleen bij onheilspellend laag water laten zien. Voorbij de grootste waterval van Europa komt het tot een ontmoeting met Lorelei, de nijdige meermin die met haar prachtige zang schippers betovert. 

Maar de Rijn is in beweging. Onder de fantasierijke verhalen sluimert het gevaar van klimaatverandering, overbevissing en vervuiling. Zullen de twee zalmen ooit nog de oorsprong van de Rijn bereiken? Drie acteurs zingen, dansen en spelen alles: de zalmen, rivier, dorpen, steden, legendes, bewoners, toeristen, nimfen, boten, stenen, dieren, fabrieken, waterval en de zee. Rijnreisje is een visueel overrompelende voorstelling van Steef de Jong, die als een bewegend schilderij aan je voorbijtrekt. 

Steef de Jong Steef de Jong (1983) is veelvuldig bekroond theatermaker en beeldend kunstenaar. Hij heeft er zijnmissie van gemaakt om het genre operette nieuw leven in te blazen. Opvallend zijn de zelfgemaakte kartonnen decors van De Jong, die vaak op ingenieuze wijze weten te verrassen. Als levensgrote pop-up boeken ontvouwen zich zijn voorstellingen letterlijk voor de ogen van het publiek.

Steef de Jong over Rijnreisje: “De Rijn zegt zoveel over hoe het in de wereld gaat, over de economie, over of we goed samenwerken met elkaar, en natuurlijk over het klimaat; over het waterpeil, vervuiling en over de dieren die in en rond de rivier leven. Het is een fantastisch, sprookjesachtig en onuitputtelijk onderwerp om verhalen over te vertellen, ook voor kinderen.” 

Winnaar Gieskes Strijbis Podiumprijs

De jury van de Gieskes Strijbis Podiumprijs over Steef de Jong: “2023 is het echte doorbraakjaar van theatermaker Steef de Jong. Hij weet de wufte etiquette van een als stoffig en overbodig verklaard genre, de operette, op een creatieve en eigenzinnige wijze naar zijn hand te zetten en zeer actueel te maken. Met vaart en humor vertelt hij fantasievolle geschiedenissen in een bordkartonnen 3D-wereld, daarbij handig de kitsch omzeilend of inventief omarmend.” 

Gerard Meijeringh