Patrick Carelz en Esther van de Bund bij de start van de crowdfundingsactie.
Patrick Carelz en Esther van de Bund bij de start van de crowdfundingsactie. Foto: Pedro Sluiter

Stripboek over mogelijke ontmoeting in Zwolle tussen Thorbecke en Napoleon

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Er is een bijzonder Zwols stripboek in de maak onder de titel ‘Het Geheim van Thorbecke’. Alles draait om een mogelijke ontmoeting in 1811 in Zwolle tussen Thorbecke en Napoleon. Gaat dit daadwerkelijk gebeuren? Dat is vanaf juni te lezen in dit bijzondere stripverhaal. Zaterdag ging een crowdfundingscampagne van start.

De initiatiefnemers hadden een toepasselijk decor uitgezocht voor de start van de crowdfundingscampagne; De Nieuwe Garde Stripspektakel in Academiehuis Grote Kerk. ‘Het Geheim van Thorbecke’ is de debuutstrip van schrijver Jorrit de Klerk en filmmaker Patrick Carelsz. Esther van de Bund en Jitske de Vries Reilingh zorgen voor het tekenwerk en de inkleuring. Het boek wordt uitgegeven door Marc de Lobie van Uitgeverij Syndikaat. Hij is gespecialiseerd in historische strips.

Het stripboek gaat terug naar de laatste jaren van het Franse Keizerrijk. In 1811 bracht Keizer Napoleon een bliksembezoek aan Zwolle. Johannes Thorbecke, later onder andere de grondlegger van de Nederlandse Grondwet uit 1848, is dan 13 jaar. “Napoleon heeft veel betekend voor de Nederlandse staat. Thorbecke heeft het later afgemaakt met de grondwet en de staatsinrichting. Er zit bijna vijftig jaar tussen Napoleon en Thorbecke. Gaan ze elkaar ontmoeten en wat gebeurt er als dat daadwerkelijk gebeurt? Hoe kijk je als 13-jarig jongetje op tegen zo’n grootheid. In mijn romantische filosofie wilde ik daar een verhaal van maken”, aldus Carelsz. De Zwollenaar wilde het verhaal eerst verfilmen, maar dat bleek te kostbaar. 

Grootste gedeelte gefinancierd

Patrick Carelsz, Jorrit de Klerk, Esther van de Bund en Jitske de Vries Reilingh hebben al veel energie in het stripboek ‘Het Geheim van Thorbecke’ gestoken, maar hebben het financieel nog niet helemaal rond. Een crowdfundingscampagne moet het ontbrekende geldbedrag in het laatje brengen.

Het project ging zo’n twee jaar geleden van start. Inmiddels zijn ze ver gevorderd. De schetsen zijn klaar en de eerste pagina’s zijn afgerond. “Met ondersteuning van de gemeente Zwolle hebben we al een groot gedeelte gefinancierd. Maar het drukken van het boek is een grote kostenpost”, aldus Carelsz. Het doel is om 6.600 euro binnen te halen met de crowdfundingscampagne. “En als er meer binnenkomt, wordt het stripboek in hardcover uitgebracht. Via het platform Voordekunst kunnen mensen een bedrag overmaken. Carelsz heeft er alle vertrouwen in dat het benodigde geld binnenkomt. Ze maken immers iets bijzonders. Hij benadrukt dat het gaat om crowdfunding in de vorm van pre-sale. “Mensen die doneren nemen we mee in het maakproces. We organiseren tekensessies en er komt een tocht door Zwolle. Dan beginnen we bij het huis aan de Kamperstraat waar Thorbecke heeft gewoond. Bij 20 euro krijgen mensen het boek. Dat wordt ongeveer ook de prijs van het stripboek. Naast het boek ontvangen kopers ook een educatief katern, dat ook los verkrijgbaar is. “Dat heeft te maken met scholen. We willen een programma bedenken waarmee we bij de scholen langs kunnen gaan”, aldus Carelsz.“

Hij hoopt dat het boek ook landelijk wordt opgepikt. Want volgens hem lokt het idee van een mogelijke ontmoeting tussen Thorbecke en Napoleon. Een avontuurlijk fictief stripverhaal voor jong en oud, gebaseerd op historische feiten, waarbij de lezer wordt meegenomen naar een spannend kat- en muisspel in 1811 door de straten van Zwolle. Is Thorbecke betrokken bij een mogelijke aanslag op Napoleon? In juni zal er meer duidelijk worden. 

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Lipton Ice Tea organiseert derde editie van verkiezing voor het favoriete terras van 2024Horeca-eigenaren maken dit jaar kans op een.. Nieuws Ingezonden 6 mei, 16:15
Het echtpaar van der Laan – Coenrades
Echtpaar van der Laan-Coenrades maar liefst 70 jaar getrouwd Algemeen 6 mei, 15:27
Afbeelding
Meander Bigband maakt indruk in Amerika: Schoolband favoriet op jazzfestival in Philadelphia Algemeen 6 mei, 13:37