Afbeelding
Foto: Aangeleverd

‘Waarom Truus’, muziektheater bij ZZUit op vrijdag 19 april

Algemeen

ZWOLLE-ZUID - Op vrijdag 19 april staat de voorstelling ‘Waarom Truus’ op het programma bij ZZUit in het SIO-gebouw aan de Thorbeckelaan. Een bijzondere voorstelling over een dappere vrouw die in WO II duizenden Joodse kinderen redde van deportatie. Haar verhaal wordt op een artistieke en indringende manier voor het voetlicht gebracht door actrice/zangeres Margje Wittermans. Zij wordt muzikaal bijgestaan door Janos Koolen of Izak Boom.

Truus Wijsmuller-Meijer was een krachtige persoonlijkheid die zich op allerlei manieren inzette voor het lot van Joodse mensen. Soms was enige samenwerking met de nazi’s daarbij onvermijdelijk.

Het meest bekend is haar onderhandeling met Adolf Eichmann: ze wist hem toestemming te ontfutselen om 600 kinderen per trein in veiligheid te brengen. Maar ze deed veel meer, waarvoor ze ook een Yad Vashem-onderscheiding heeft gekregen. 

Een actueel thema

De centrale vraag in de voorstelling is: wat zou jij doen? Een thema dat ook indringend werd vormgegeven in de tv-serie De Joodse Raad. Maar ook een vraag in alle tijden van onrecht: leef je gewoon door, werk je half mee half tegen om erger te voorkomen, of ga je in verzet met gevaar voor eigen leven? 

De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten à 17,50 euro zijn te bestellen op de website www.zzuit.nl. Daar vind je ook meer informatie, recensies en een trailer van de voorstelling. 

Gerard Meijeringh