Afbeelding
Foto: Annelies Kalisvaart

Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces

· leestijd 1 minuut Algemeen

DIEZE – In de Thomas a Kempisstraat is sinds 4 jaar een dagbesteding voor mensen met een licht verstandelijke beperking gevestigd met daarnaast twee plekken voor mensen die willen re-integreren. Komende donderdag, 18 april van 10.00 tot 12.00 wordt een kleinschalige kledingwinkel geopend. Hilde Bos zal de kledingwinkel runnen, voor haar is het een mooie manier om haar re integratieproces verder uit te bouwen. 

(door Annelies Kalisvaart)

“Het zal je maar gebeuren, je leven super op orde, zowel zakelijk als privé, alles reilt en zeilt en ineens staat de wereld op zijn kop omdat je in een ongeluk terechtkomt waar er dodelijke slachtoffers vallen en je dochter zwaargewond raakt. Dit overkwam Hilde Bos”, aldus een bevlogen Bert Bouwer, werkbegeleider van Talent in Zorg aan de Thomas a Kempisstraat.

Op deze locatie krijgt Bos de ruimte heel langzaam en via een zorgvuldig traject samen met het UWV haar werkvermogens op te bouwen. Ze kan het kledingwinkeltje beginnen binnen de dagbestedingslocatie van Talent in Zorg. In een leeg staande unit is de winkel ingericht en personeel en deelnemers van de dagbesteding hebben kleding gedoneerd. Met de opbrengst van het kledingwinkeltje worden de extraatjes bekostigd zoals voor wat lekkers bij de koffie.

Bouwer vertelt: ”Het mes snijdt aan twee kanten. Bos kan op een laagdrempelige wijze langzaam haar werk uren uitbreiden en het gevoel ontwikkelen dat ze weer aan het werk kan. De deelnemers van de dagbesteding kunnen in de kledingwinkel meehelpen, vaardigheden ontwikkelen en zinvol bezig zijn. Het uiteindelijke doel is dat Bos weer kan terugkeren in de werkende maatschappij.”

Talent in Zorg heeft op deze locatie 15 dagbestedingsplekken voor mensen met een licht verstandelijke beperking. De bezigheden van de cliënten zijn heel uiteenlopend en afhankelijk van ieders kwaliteiten en interesses. Er kan o.a. aan fietsen gesleuteld worden, hout worden bewerkt, er worden spelletjes gespeeld. Om de week is er een kookworkshop en wordt er samen gegeten maar ook gaan ze er lekker op uit zoals boottochtjes op de stadsgracht.

“Bedoeling is dat de deelnemers van de twee re integratieplekken hun steentje voor zover mogelijk bijdragen in de begeleiding van de activiteiten van de licht verstandelijk beperkte deelnemers en bijdragen aan een stukje sfeer en gezelligheid van de dagbesteding. Zo ontstaat er een mooie wisselwerking,” aldus Bouwer.

De feestelijke opening op donderdag 18 april van 10.00 tot 12.00 zal worden opgeluisterd door onder andere gitarist Jaap Lamfers van Grand Café Zuijdt onder het genot van een hapje en een drankje. Belangstellenden voor de dagbesteding, mensen die willen re integreren of tweedehandskleding willen kopen zijn welkom om de opening bij te wonen. De dagbesteding zit als een verborgen pareltje aan de Thomas a Kempisstraat 8a tussen Grillhuis Galstjan en de Blauwe Lotus.

Afbeelding

Gerard Meijeringh