Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Nationale ombudsman op bezoek in Zwolle bij RIBW Overijssel en Kadera

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - RIBW Overijssel en Kadera verwelkomden dinsdag de Nationale ombudsman tijdens zijn driedaagse bezoek in het Huis van de Wijk in Zwolle. Tijdens het bezoek sprak ombudsman Reinier van Zutphen onder andere over kinderen & huiselijk geweld en het belang van medezeggenschap en betrokkenheid van cliƫnten bij RIBW Overijssel.

De ombudsman werd verwelkomd door RIBW Overijssel regiodirecteur IJsselland Anne-Marie Journee in het Huis van de Wijk. ā€œMet het Huis van de Wijk proberen we een plek te creĆ«ren waar professionals en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en initiatieven kunnen ontwikkelen. We hopen dat dit een plek gaat worden voor ontmoeting in de breedste zin van het woordā€, aldus Journee. 

Iedereen mag meepraten
Dat RIBW Overijssel praten en ontmoeting hoog in het vaandel heeft staan, blijkt ook uit de medezeggenschapsvisie. Bente Olde-Engberink, voorzitter van de OR, en Erik Revenboer, Adviseur CliĆ«ntenraad bij RIBW Overijssel, waren vandaag daarom ook aanwezig. ā€œWij werken echt vanuit een gezamenlijke visie: iedereen mag meepratenā€, aldus Olde-Engberink. ā€œCliĆ«nten voeden ons met hun inbreng en daardoor kunnen wij hen ook weer voeden in wat zij nodig hebbenā€, vulde Revenboer aan.

Goed contact
ā€œMijn ervaring is dat pas als er intensief persoonlijk contact is je goed naar elkaar kunt luisteren. Dat lijkt eenvoudig, maar als je dat Ć©cht goed en eerlijk wilt doen kan het best ingewikkeld worden. Hoe ga je daarmee om?ā€, aldus ombudsman Reinier van Zutphen. ā€œMet Stap in de Wijk ontmoeten wij als cliĆ«nten elkaar steeds vaker en ben je meer met elkaar contact. Dat zorgt voor korte lijntjes en een lagere drempel. Als cliĆ«nt kijk je toch anders naar dingen, dus ik vind het heel bijzonder dat wij vooraf mee mogen pratenā€, was het antwoord van Ina Beunk, voorzitter van de CliĆ«ntenraad bij RIBW Overijssel

Kadera 
Na een korte pauze was het woord aan Jeroen Traas, directeur-bestuurder bij Kadera. Hij vertelde over de opvang en hulpverlening die Kadera biedt aan mannen, vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Traas sprak samen met kinderhulpverleners en een cliƫnt over de impact van huiselijk geweld op kinderen en het belang van een effectieve aanpak.

Gerard Meijeringh