Afbeelding

Theater en dans beïnvloeden nieuw album Hawks van Alamo Race Track

· leestijd 1 minuut Cultuur

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE/AMSTERDAM ? De Amsterdamse formatie Alamo Race Track presenteert haar in maart gelanceerde album Hawks op 15 mei in Poppodium Hedon. ?Een iets meer verhalend album?, aldus gitarist Leonard Lucieer.

En dat is op zich niet zo verwonderlijk aangezien Alamo Race Track, naast het maken van haar eigen platen en optredens, ook muziek maakt voor theater en dans. ?We werken samen met theater-directeur Jakop Ahlbom en Conny Janssen Danst?, legt Lucieer uit. ?Die samenwerking heeft de muziek op de nieuwe plaat wel beïnvloed. Voor theater en dans ga je anders te werk. Je werkt in opdracht ergens aan; de muziek moet voldoen aan de voorstelling en er het juiste effect aan geven.? Volgens de gitarist een leuk inspiratiebron. ?Het zorgt ervoor dat je keuzes maakt, die je anders waarschijnlijk niet had gemaakt. Een nummer op een plaat duurt drie à vier minuten. Dat is voor een voorstelling meestal veel te kort. Je krijgt daardoor een heel andere spanningsboog. Die is over ons hele nieuwe album te herkennen.?

Grapje

Dat betekent niet dat de nummers op Hawks ook langer zijn dan anders. Lucieer: ?Het is niet de lengte van de nummers, waarin luisteraars de invloed kunnen herkennen, maar vooral de manier van muziek maken. Als je luistert, krijg je het vanzelf wel mee.? Dat het album de titel Hawks heeft meegekregen, is volgens de gitarist ook een beetje een grapje. ?Al onze vier platen kennen een referentie aan een dier. Het album is bovendien gemaakt met het idee van een reis. Daar past deze titel ook goed bij. Als ik onze muziek moet typeren is die ook meer landelijk dan stedelijk. De verwijzingen komen niet helemaal uit het niets. Zo is onze zanger Ralph Mulder ook een fervent vogelaar.?

Herkenbaar

Hoewel Alamo Race Track er geen geheim van maakt dat de muziek van de Beatles een belangrijke inspiratiebron is, heeft op het album Hawks niet één groep als voorbeeld gediend. ?Je kan ook The Velvet Underground en vele andere herkennen?, stelt Lucieer. ?Speciaal aan dit album is dat we het met z'n allen, met z'n vijven, hebben gemaakt. Ieder bandlid heeft natuurlijk zijn eigen, andere voorbeelden. Ik vind het aan de luisteraar om in te vullen welke invloeden die er in wil herkennen. We willen vooral graag dat Hawks herkenbaar is als ons eigen geluid.?

 

Afbeelding
Geen stille nacht in de Lutherse Kerk, maar de klanken van kindergelegenheidskoor Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Buurthelden gezocht: Welke Zwollenaar verdient waardering? Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Gemeenteraad debatteert over parkeerstrategie 2040 en normaliseren in de jeugdzorg Algemeen 20 uur geleden