Afbeelding
Jeroen Bijl

Aquarellen en keramiek in Galerie Bagijneweide

· leestijd 1 minuut Cultuur

In Galerie Bagijneweide exposeren binnenkort de kunstenaars Jeroen Bijl en Bard Peskens. De galerie is open tijdens twee weekeinden: zaterdag en zondag 7 en 8 maart, en zaterdag en zondag 14 en 15 maart, van 11.00 tot 16.00 uur. Paletgebouw, Bagijneweide 15, Zwolle.

Jeroen Bijl is een aquarellist pur sang. Het schilderen met waterverf, want dat is het, is een van de moeilijkste technieken, omdat correcties vrijwel onmogelijk zijn zonder sporen na te laten. Het directe en transparante van waterverf geeft de aquarel een frisheid die met andere middelen niet kan worden bereikt. Aquarelleren is ook de kunst van het weglaten, en hierin blijkt Bijl een meester, door slechts datgene weer te geven wat essentieel is. Paradoxaal genoeg lijkt het beeld daardoor voller in plaats van leger, omdat alle visuele achtergrondruis verdwenen is. Het licht wordt subtieler, de vormen sterker en het geheel krijgt meer diepte, waardoor het beeld uitstijgt boven een gewone realistische weergave. In de schilderijen van Jeroen Bijl word je als kijker geraakt door het wezenlijke, zowel in zijn serene boslandschappen en beekgezichten als in zijn contemplatieve vrouwenportretten.

Bard Peskens is keramist en weet uit klei vele vormen te scheppen, die niet in een bepaalde categorie zijn in te delen. Zelf spreekt hij van “figuratieve bouwwerken in combinatie met de mens”. Ze variëren van mensfiguren, zuilen en gebouwachtige constructies tot wijde cilinders met afbeeldingen aan de binnenzijde, die associaties oproepen met een carrousel. Het werk bouwt hij op uit platen of brokken klei, van “niets tot iets”. Neem bijvoorbeeld zijn “gebouw op dakpan”: op een nokpan zien we hoe enkele verticale platen van klei een conglomeraat van gevels vormen, een mini-habitat waar we ons direct in thuis voelen. Onwerkelijk, maar toch zo herkenbaar.

Zoals Bijl in zijn aquarellen de essentie van een landschap of portret weet weer te geven door veel weg te laten, zo weet Peskens met minimale middelen de “sfeer van het wonen” op te roepen. Twee kunstenaars, die elk vanuit een totaal andere invalshoek ons achter het gordijn van de oppervlakkigheid een diepere werkelijkheid laten zien en voelen.

Openingstijden gedurende twee weekenden

De expositie is open gedurende twee weekenden: zaterdag en zondag 7 en 8 maart, en zaterdag en zondag 14 en 15 maart, van 11.00 tot 16.00 uur. Paletgebouw, Bagijneweide 15, Zwolle. De toegang is vrij.

Meer informatie:

secretariaat@paletzwolle.nl; www.paletzwolle.nl; www.facebook.com/paletzwolle;

Afbeelding
Afscheid voorman Natuur en Milieu Overijssel: “Organisatie heeft positieve klank gekregen" Algemeen 31 mei, 16:43
Afbeelding
Vier dominicaanse broeders verhuizen uit klooster Algemeen 31 mei, 16:41
Afbeelding
Hoe deden de Zwolse amateurvoetbalclubs het dit seizoen? Sport 31 mei, 16:34