Afbeelding

Toch nog activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid

· leestijd 1 minuut Cultuur

De gemeente Zwolle herdenkt donderdag 15 augustus alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 75 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De herdenking gevallen Oost-Azië in Park Eekhout op 15 augustus krijgt een eigen, bijzondere invulling. Evenals op 4 mei is gekozen voor een filmopname op een eerder moment zonder publiek. De korte plechtigheid bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout is vanaf 14 augustus om 20.00 uur terug te zien op www.zwolle.nl/herdenking15augustus2020

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962).

Ook gaat de bijzondere expositie 'Vrijheidsverhalen van Zwollenaren' van ANNO, het nieuwe museum in de maak, gewoon door. Aan de Sassenstraat 11 kun je persoonlijke verhalen en objecten van Zwollenaren meemaken en mee maken. Je kunt namelijk ook je eigen verhaal aan de expositie toevoegen. De expositie is op de tijdelijke locatie van het museum aan de Sassenstraat en loopt van 2 september t/m 19 december 2020.

En er is theater aan de Grote Voort in Zwolle. Theaterfirma LINEA REKTA speelt namelijk alsnog 'De Opkomst van de Uil'. Een voorstelling die heel erg past bij de huidige tijd. Theaterfirma LINEA REKTA maakt de systemen inzichtelijk achter de opkomst van populisten en toont de wereld daar anno 2020 steeds vatbaarder voor blijkt.

Initiatieven kunnen aangemeld worden via www.zwolleviertvrijheid.nl.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden