Afbeelding
Pedro Sluiter

Zwolse kunstenaar Henk Heideveld gaat exposeren in het Ierse Tralee

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - De Zwolse kunstenaar Henk Heideveld bezoekt Ierland sinds 1995 enkele malen per jaar. Hij gaat nu voor de eerste keer in dat land exposeren. Zijn werk is in maart te zien in het cultureel centrum ‘Siamsa Tire’ in de stad Tralee. 

De expositie is wegens Corona de laatste twee jaren al twee maal uitgesteld. Nu gaat het in maart aanstaande dan toch gebeuren. De belangstelling voor Ierland kwam voor Heideveld vanuit zijn interesse voor de Ierse volksmuziek. In Zwolle speelde hij in de Ierse band Colcannon. Tijdens zijn verblijven maakte hij in Ierland kennis met schrijvers en componisten. 

Portretten

Twee jaar geleden werd hem een ruime subsidie ter beschikking gesteld voor reis, transportkosten en verblijf. Omdat Heideveld zijn relatie met Ierland in de expositie wilde laten zien, schilderde hij portretten van een aantal beroemde Ierse schrijvers en componisten wiens werk hij kent en bewondert. Enkele daarvan verschenen twee jaar geleden al op de website van het centrum die de expositie aankondigde. 

Complimenten

Dat zag ook de Ierse president Michael Higgins, die een grote belangstelling heeft voor het expositiebeleid van Ierse culturele instellingen. Heideveld ontving een e-mail van de secretaris van de president met complimenten voor het portret dat hij had geschilderd van een voormalige studievriend van Higgins: John Moriarty. Na een aantal mails over en weer besloot de Zwolse kunstenaar het portret van de Ierse president toe te voegen aan zijn te exposeren serie. Alle werken zijn te koop, maar Heideveld besloot het portret van de president te schenken aan de Ierse Republiek. Dat vond hij wel zo sportief gezien de ruime subsidie die hij van de Ierse overheid al had ontvangen.
Heideveld vindt het wel jammer dat hij al sinds het bestaan van museum De Fundatie er nog steeds niet in is geslaagd directeur Ralph Keuning te bewegen een bezoekje aan zijn Zwolse atelier te brengen. Hij zegt: “Ik leef al bijna vijftig jaar van mijn kunst. Maar in Zwolle kan ik mijn werk niet meer laten zien sinds De Fundatie alle subsidiegelden wegzuigt. Mijn atelier staat op dit moment vol met kunst die niemand ziet. Ik geef Keuning nog steeds de kans te komen kijken. Maar ik heb inmiddels wel bij de notaris laten opnemen dat na mijn dood de gehele voorraad schilderijen op mij atelier naar de ROVA moet. Jammer dan.”