Afbeelding
DM Fotografie

Zwolse halve marathonfestival: lopen met een 'kakafonie' van muziek

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) Binnenstad - Ruim 10.000 dranghekken, 400 vrijwilligers, 50 man geluidstechniek, 8500 atleten, 60.000 toeschouwers (2017), een zeecontainer vol waterflesjes, 36 podia, ruim 25 kilometer kabels stroomwerk, honderden artiesten en de helikopter van RTV Oost; de jaarlijkse halve marathon van Zwolle is een uniek evenement waarbij Wim ten Hove van PBN Music & Events de longen uit het lijf loopt en rijdt om muzikaal alles naar wens te laten ‘verlopen’.

Sinds de start in 2001 is Ten Hove betrokken bij het loopevenement dat destijds een African festival als muzikale omlijsting had. Ten Hove over toen: “Organisator Teun Bouwhuis kwam met zijn evenement bij mij met de vraag om meer reuring aan deze halve marathon te geven. Ritme en beweging, al snel werden voor mij de contouren van een Afrikaans festival duidelijk. Met Adama Dramé op de djembé wisten wij zelfs een wereldster van formaat te contracteren. Daarna ging het snel en werd de halve marathon een landelijk aansprekend evenement. Steeds meer muzikale omlijsting, dweilorkesten die – met dank aan John van Dinther - het parcours bevolkten en het aantal podia voor artiesten groeide gestaag. Elk jaar meer muziek, heel divers, van Nederlandstalig tot dance, gedraaid door de dj’s. En artiesten krijgen voor hun inzet een onkostenvergoeding. Geen hoge gages of dure artiesten. De uitstraling van de halve marathon is zo gegroeid dat artiesten maar al te graag willen optreden. Onze Zwolse zanger Harm Wolters doet al vanaf het begin mee. Bij de start is het inmiddels een traditie dat Harm zingt. Feitelijk is de muziek in eerste instantie voor de lopers bedoeld; de podia staan daarom in het gezichtsveld van de lopers opgesteld. Ik durf te stellen dat nergens in Nederland, misschien wel in de wereld, er zoveel muziek tijdens een halve marathon wordt gespeeld als in Zwolle. En na zoveel jaar is het overleg vooraf met Teun Bouwhuis zo gecoördineerd dat wij er na een paar bakken koffie wel uit zijn. De muzikale omlijsting moet een mix van diverse muziekstijlen zijn waarop de Zwolse horeca kan anticiperen. Want de halve Zwolse marathon is in de loop der jaren zoveel meer geworden dan alleen een loopevenement. Natuurlijk, de lopers zijn de hoofdrolspelers – met wederom wereldtoppers - maar daar om heen wordt een feestje gebouwd. Met een kakafonie van muziek. Uniek!”

250 artiesten

De uren voorafgaand aan het evenement zijn voor Ten Hove altijd hectisch. Opbouw van de podia, wegen die afgezet worden, plaatsen van dranghekken en het ontvangen van alle artiesten. Dit jaar zijn dat er zo’n 250, met een ruime Zwolse inbreng, en Ten Hove wil ze allemaal persoonlijk een hand geven en voorzien van een drankje“Ja, ik maak best wat kilometers op zo’n dag. Rond 18.00 uur moeten alle artiesten bij hun podium zijn. Op strategische punten staan mijn medewerkers waar ik regelmatig mobiel contact mee onderhoud. De stroomvoorziening wordt geregeld met aggregaten. Je moet er niet aan denken dat er een storing optreedt.”

Het eerste rustmoment voor Ten Hove is het moment dat alle lopers de finish hebben bereikt. Dan is het tijd voor een hapje en een drankje in de speciale VIP-tent op het Grote kerkplein. Even bijkletsen met sponsoren en genodigden. Niet te lang want de afbouw van de podia wacht. Een activiteit die enige uren in beslag neemt. Als de vogeltjes beginnen te fluiten, het ochtendgloren aanbreekt en de stad langzaam ontwaakt, dan krijgt Ten Hove zijn beloning: een warm bed!

Zaterdag 9 juni 2018: het gezelligste hardloopfestival van Nederland: de Scania Zwolse Halve Marathon

Afbeelding