Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zò kwam Zwolse globetrotter Carlo terecht op schip The Voice of Peace

· leestijd 1 minuut Rondje Swolle

ZWOLLE - We gaan terug in de tijd. Het is begin 1979, het vriest in Nederland dat het kraakt, min 20 wijst de thermometer aan. In café de Vijfhoek ontwaakt Carlo Nijmeijer, hij heeft maar een gedachte: hier wegwezen. 

Hij gaat naar reisbureau NBBS met maar één wens: palmbomen en lekkere wijven. Ja, toen mocht je dat nog zeggen, er was geen Me Too. Zijn wens wordt gehoord en een etmaal later zit Carlo in Israël. “Kostte mij 699 guldens. In het vliegtuig zat ik naast een invalide dame. Ik heb haar In Tel Aviv geholpen met de koffers dragen. Twaalf stuks in totaal. Bleek dat deze vrouw in Jeruzalem over een prachtige villa met zwembad beschikte. Ik was daar welkom”, weet Nijmeijer zich nog goed te herinneren. 

Zijn Zwolse levensstijl – amicaal en altijd goed bij de vrouwtjes – etaleerde hij ook in Israël. Het bracht hem via via aan het werk in diverse horecagelegenheden. Zoals de beroemde Safaribar in Tel Aviv waar hij in het bezit kwam van een T-shirt met opdruk van The Voice of Peace; deze piratenzender was van 1973 tot 1993 wereldwijd actief. Het schip was van een voormalig vechtpiloot en vredesactivist Abie Nathan. Ondertussen was een Zwolse maat van Carlo ook naar Israël gekomen. 

De twee vrijbuiters pendelden tussen Jeruzalem en Tel Aviv, steeds weer met verschillende werkgevers die hen het leven mogelijk maakte. “Tot op een dag dat ik op de radio een spotje hoorde van The Voice of Peace; zij zochten personeel. Roelof mijn maat werd aangenomen als technicus, ik als kok. We hebben dat een aantal maanden volgehouden en daar vele beroemdheden gezien. Cas van Ierssel heeft ook een periode op dat schip als dj gewerkt”, zegt Nijmeijer. 

Maar, zoals het leven altijd een wending neemt, was dat ook voor het Zwolse duo het geval. “Na een paar maanden hadden wij het daar ook wel gezien”, aldus Carlo. Zwemmen, beetje flaneren en de dames, hun gebruikelijke dag invulling vierde wederom hoogtij. Terugkijkend op die roerige periode, zegt Carlo in zijn Zwolse appartement: “een tijdje geleden zei mijn dochter dat een documentaire over The Voice of Peace zou worden uitgezonden. Ja, dan gaat die tijd weer leven. Ik kan je nog veel meer verhalen vertellen. Heb je even?” Nou, een volgende keer graag, Carlo! Voor wie geïnteresseerd is in meer Carlo, bezoek zijn YouTube kanaal.