Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Door de Pepermolen, ongezouten mening en toch gemoedelijk

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Praten over eten en drinken, leuk? Absoluut en zeker als je de podcast van het Zwolse duo Martijn Koetsier en Jabe Faber beluistert. In hun tweewekelijkse podcast vertellen de heren over belevenissen uit eigen ervaring. Horecapraat in een nieuw jasje zoals, zeg nooit toetje tegen het dessert.

Hedon, donderdagmiddag op de eerste verdieping van deze poptempel; in de studio twee culigebruikers en een techneut, gezamenlijk verantwoordelijk voor het maken van weer een nieuwe podcast over de Zwolse horeca. Niet alleen het inwendige van de mens wordt besproken want er komen ook nieuwtjes en culinaire roddels voorbij. Dat alles in een half uur, lekker kort en krachtig geven ze hun ongezouten mening over eten en drinken in wat eens de Hoofdstad van de Smaak was. Met speciale dank aan Hedon die de podcast faciliteert.

Liefde

De Makers. Jabe Faber, geboren Fries en na een aantal landelijke omzwervingen ruim een jaar ingeschreven als inwoner van Zwolle. Faber werkt als designer/productontwikkelaar bij Auping, u weet wel, van die heerlijke bedden. In zijn vrijetijd actief als muzikant -zanger – bij de old time bluegrass band The Old Ditch Riverhoppers. “Ik ken de stad, vanwege de band, al veel langer. De liefde voor Zwolle is altijd gebleven. Nu woon ik op het Grote Kerkplein met uitzicht op de Peperbus. Mooier kan niet, toch?”, zegt Faber. Zijn radio- en tevens muziekmaatje Martijn Koetsier is geboren onder de rook van Zwolle, Wijhe. Voordat hij als freelance marketeer aan de slag ging heeft Koetsier, zoals hij zelf zegt, heel veel studies gevolgd. Zijn huidige werkplek is een kamer in het voormalige Dominicanenklosster. Met een woonlocatie in Zwolle-Zuid voelt ook hij zich behoorlijk senang in deze stad.

Werkwijze

De podcast. Met een gezamenlijke passie voor ‘lekker eten en drinken’ hebben Faber en Koetsier elkaar gevonden om hun culinaire ervaringen te delen in een podcast. Koetsier was meer de man van een podcast terwijl Faber feitelijk met het idee kwam om zelf een podcast te gaan maken. “Mensen hebben heel snel een mening over eten. Wij willen graag de interactie met hen via onze uitzendingen. Door de Pepermolen, die naam is eigenlijk heel spontaan ontstaan, is voor ons een prima reden om uit eten te gaan. Daarnaast willen wij graag weten waar Zwolle op culinair gebied van houdt en van geniet. Onze werkwijze is dat wij elkaar aansturen om naar hetzelfde restaurant te gaan. Gewapend met een notitieblok maken wij, los van elkaar, daar een verslag van. In de uitzending gaan wij onze bevindingen met elkaar bespreken. Dat gebeurt heel spontaan want vooraf aan de uitzending bespreken wij niets met elkaar. En ja, als een etentje heel lekker is geweest, ook nog in een sprankelende ambiance, dan is het soms moeilijk om dat niet aan elkaar te laten merken”, aldus het duo die, om misverstanden te voorkomen, gewoon betalen voor hun horecabezoek. 

Persoonlijk

Van enige vorm van belangenverstrengeling kan geen sprake zijn. Een dure hobby? “Wij pretenderen geen recensent te zijn maar geven gewoon onze mening. Soms ongezouten en met de podcast willen wij gemoedelijk en laagdrempelig zijn met een persoonlijk tintje. In de toekomst zou het wel mooi zijn als wij onze kosten deels kunnen betalen uit de opbrengst van de ‘vrienden van Door de Pepermolen’. Zover is het nog niet”.

Voor de toekomst heeft het duo meer plannen, zoals de ‘beste hamburger of pizza’, ook nu weer beoordeeld uit eigen waarneming. “Voorlopig kunnen wij nog een hele tijd vooruit. Zwolle kent driehonderd horecagelegenheden en Zwolle is booming. Waar wij ook aan denken is het doen van live-verslagen tijdens events zoals Kletsen en Zwetsen. De stad is er klaar voor.”

Info en aanmelden voor de podcast www.doordepepermolen.nl