Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

De Agnietenberg 10 jaar: ‘De beste stap in mijn leven’

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - De stad uit, de natuur tegemoet; zo voelt het aanrijden naar de Agnietenberg, voor menig Zwollenaar een bekende horecalocatie. Nelleke Alleman-Dijkhuizen – komende vrijdag wordt zij 40 jaar - is sinds maart 2011 eigenaresse van wellicht het mooiste stukje horeca ‘buiten Zwolle’.

Deze maand dus een jubileum maar vanwege corona werd dat feestje in besloten kring gevierd. Samen met Rondje Swolle wandelt de succesvolle onderneemster door de afgelopen jaren. Is het echt ‘veni, vidi, vici’, of anders, is deze locatie de ‘circle of life’ voor veel stadgenoten? Tien jaar actief dan maar ook tien stellingen waarop Alleman reageert. Aan het eind verrast zij ons met een onverwachte ambitie.

Vanaf dag één dat ik hier ben was ik overtuigd van het succes.

“Dit is een unieke locatie, qua ligging en veelzijdigheid en daarnaast multifunctioneel. Een horecaplek met veel uitstraling dat al direct begint bij het aanrijden via een kronkelige weg. Bij de eerste kennismaking dacht ik gelijk aan de woorden van mijn toenmalige docent: locatie, locatie en locatie, daar gaat het om. Nou, die heb ik gevonden. En hoe!”

Mijn succes is het succes van mijn team.

“Ik heb plichtsgetrouw en loyaal personeel met veel kwaliteit. Toen ik hier kwam ging bijna alles vanzelf. Een team om mij, maar ook om de Agnietenberg heen. Natuurlijk had ik een visie maar die werd als het ware stilzwijgend in bestaande handelingen doorgevoerd. Het feit dat k vanaf dag een veel met dezelfde mensen werk, zegt genoeg. Zij ontroeren mij nog steeds. Zo was ik aangenaam verrast toen ik begin van deze maand een taart en een speciale film kreeg vanwege mijn tienjarige jubileum.”

Het is belangrijk om mee te gaan in ontwikkelingen.

“De branche draait om vraag en aanbod waarbij corona een beroep doet op het relativeringsvermogen van iedere ondernemer. Stilstand is achteruitgang dus moet je continu blijven ondernemer. Zowel zichtbaar, het interieur, als op het gebied van food. Gasten komen niet meer om te gezondigen maar willen gezond eten. Zo was onze Street food met livemuziek een schot in de roos.”

Samenwerken met mijn buurman Molecaten biedt mogelijkheden want wij versterken elkaar.

“Molecaten biedt mij een nieuwe doelgroep. Zij bevelen ons restaurant aan waar je lekker kunt eten, ik verwijs bruidstellen naar hen door voor een overnachting. Dat werkt goed.”

De Agnietenberg is ‘by far’ de mooiste horecalocatie van Zwolle.

“Absoluut, hier komt alles samen. De mooie natuur, alle soorten van bijeenkomsten en wij zijn laagdrempelig. Ik noem deze locatie weleens de ‘circle of life’; een paar keer in je leven kun je hier zijn. Dat varieert van een feestje, bruiloft of terrasmoment tot een bijeenkomst na een uitvaartplechtigheid.”

Mijn verkiezing tot ‘Starter van het jaar’ heeft mij geen windeieren gelegd.

“Deze prijs van de Rabobank bracht mij veel media-aandacht. Ik onderneem met passie, niet om daar rijk van te worden. Liefde voor het vak, daar draait het voor mij om. Dat alles om de Agnietenberg mooier te maken.”

Corona treft ook ons maar er zijn voldoende reserves om deze periode te overleven.

“Gelukkig wel, ik moet er niet aan denken dat ik, bijvoorbeeld, verleden jaar zou zijn gestart. Corona is heel vervelend, ik begrijp bepaalde onvrede maar ik houd mij wel aan de regels. Burgerlijke ongehoorzaamheid, dat heb ik niet. Verlang van mij dus geen gekke acties.”

Ik ben gelukkig, niet alleen zakelijk, ook privé.

“De Agnietenberg is de beste stap in mijn leven. Hier ben ik succesvol, hier heb ik ook mijn man Frank leren kennen. Hij geeft mij de nodige feedback en samen hebben wij drie kinderen: Daan van vijf, Else is drie en Yael is een jaar. Kinderen doen mij relativeren maar opvoeden, dat is wel een uitdaging. Stiekem denk ik soms aan hun toekomst want, hoe mooi zou het zijn als dit bedrijf later door onze kinderen wordt voortgezet.”

De Agnietenberg ligt buiten de stad, daardoor mis ik soms het directe contact met collega’s.

“Dat is weleens jammer maar als bestuurslid bij de regioafdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heb ik toch wel de nodige verbinding. Dat maakt die afstand weer ietsje kleiner.”

Mijn ambities voor de komende jaren, dan zeg ik………

“Dit bedrijf geeft mij zoveel voldoening, ik kan hier nog wel tien tot twintig jaar lekker doorgaan. Ik ambieer, op termijn, wel een bestuurdersfunctie op landelijk niveau. En, ambtenaar van de burgerlijke stand; het lijkt mij zo fijn om geluksverhalen van een bruidspaar te vertellen. Tja, je moet wel blijven dromen.”