DJ Rutger Steenbergen bij Hedon.
DJ Rutger Steenbergen bij Hedon. Foto: Pedro Sluiter

Zwolse dj Rutger Steenbergen werkt via Parijs aan een come-back

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

ZWOLLE - “’Je kunt voortdurend aftellen naar je volgende vakantie. Maar misschien is het verstandiger een leven te creëren waar je niet uit hoeft te ontsnappen.’ Dit citaat van Seth Godin sluit perfect aan op wie ik ben en wat ik doe.” Dat zegt Rutger Steenbergen die onder zijn artiestennaam De Facto bezig is aan een opmerkelijke comeback.

(door Peter de Jong)

Zwolle-Parijs-Zwolle; een dikke duizend kilometers maar de Zwolse DJ Rutger Steenbergen heeft dat er maar al te graag voor over. Na vijftien jaar in de muzikale anonimiteit te hebben geleefd wil de muziekjournalist van voorheen weer het podium beklimmen. Begin van deze eeuw was er enig succes want als Bombario – zijn toenmalige DJ Naam – werd een door hem geproduceerde demo door Johan Gielen opgemerkt. “Ik heb er toen best de nodige airplay mee gekregen. In die song zat een gevoelige melodie met de nodige dance lijnen. Het klonk oké en leuk dat Hilversum er positief op reageerde. Veel verder ben ik er niet mee gekomen. Deels vanwege mijn gezinssituatie, anderzijds wilde ik het vooral allemaal zelf doen.”

Gabriel Ananda

Rutger Steenbergen is nu 44 jaar jong, huisvader en als podcaster, online marketeer en SEO-expert heel actief in de digitale wereld. Daarnaast heeft Steenbergen thuis de beschikking over een homestudio waar hij, de laatste jaren achter de schermen, werkt aan dance producties. 

“Ik moet muziek maken”, zo luidt zijn vuistregel. In zijn zoektocht naar iemand die muzikaal veel overeenkomsten met hem heeft, belandt Steenbergen bij de Duitse soulfull techno DJ Gabriel Ananda. Het resulteert in verbreding van zijn netwerk en dat leidt Steenbergen naar Parijs waar hij voor het eerst in bijna vijftien jaar weer mag optreden. “Spannend? Absoluut maar anders dan vroeger. Toen vond ik mij niet goed genoeg. Die tijd is voorbij. Ik weet wat ik kan. Melodie is mijn toverwoord en in producties laat ik de muziek opzwepen naar een climax. Soms bombastisch dan weer minder snel met accenten naar filmisch. Een beetje het Hollywoodsfeertje waarbij ik gebruik maak van meerdere instrumenten. Dat geeft dan weer een klassieke touch aan het geheel.”

Nachtclub

Parijs! “Ja, ontzettend genoten. Ik had mijn zoon van 14 meegenomen. Na mijn optreden zei hij: pa, ik wist niet dat jij zo goed was. Mooi compliment, toch? Het optreden speelde zich af op een grote boot in de Seine. Meerdere DJ’s hebben gedraaid in de nachtclub van de boot. Ik was geprogrammeerd om 01.30 uur en mocht een uur draaien. Dat was een mooi tijdstip, zeg maar prime time want de gasten hadden inmiddels wat gedronken en waren daardoor losser in hun gedrag. Direct bij mijn opkomst heb ik het publiek betrokken bij mijn show. Zelf vond ik het ook een geweldige sfeer en na mijn Parijse optreden stond een ding vast: ik wil weer draaien op een podium, er weer tussen komen. Op een fatsoenlijke manier, absoluut geen ellebogenwerk maar met niveau en een beetje de gunfactor het publiek in extase brengen. Ik heb daar het volste vertrouwen in. Ik kom uit Zwolle, ben een doodgewone boerenlul maar dat zijn Randy Newman en Mink DeVille eigenlijk ook wel. Hen maar ook andere grootheden heb ik als muziekjournalist mogen interviewen. Het zijn mensen die je oprecht moet benaderen, niet vanuit een blinde adoratie. Ik wil de wereld van dance vanuit Zwolle weer betreden. Een stad waar muziek steeds grootser wordt. Schiet mij ineens te binnen, ik heb ook nog gezongen in de Koorbazen onder leiding van Typhoon naar een idee van the Young Ones. Zongen wij meerstemmig songs van Nirvana.”