Pedro Sluiter

Boys ziet heil in fusie, ZAC wil goede buren blijven

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Een jaar nadat Zwolsche Boys bestuurlijk langs de rand van de afgrond scheerde, staat de vereniging er weer goed op. De noodzaak voor een fusie met buurman ZAC is er op dit moment niet, stelt voorzitter Hennie Kenkhuis, maar hoe lang gaat dat nog duren? ?We laten kansen liggen als we de samenwerking niet intensiveren?, vindt Kenkhuis.

Als het aan Zwolsche Boys ligt, is er over enkele jaren nog maar één voetbalclub op het Sportpark Jo van Marle. Verdere samenwerking met ZAC, en uiteindelijk zelfs een fusie, is één van de peilers in het beleidsplan dat de club een jaar geleden had opgesteld nadat er nieuwe bestuursleden waren opgestaan die de kar wilden trekken.

?Wij hebben als Zwolsche Boys zijnde de visie: ?er zijn drie clubs in Zwolle-Zuid. We laten kansen liggen als we die samenwerking niet intensiveren.? Hoe dat er op de lange termijn precies uit gaat zien, dat is nog niet helder.? Kenkhuis betrekt in dit geval ook SVI erbij, maar met die club zijn nog geen actieve samenwerkingsverbanden. De vorig jaar aangestelde voorzitter zegt uit te gaan van kansen. ?Wat missen we nu? Een hoofdklasseclub in Zwolle-Zuid. Of op zijn minst een eersteklasser. Daarnaast zijn er zoveel voordelen aan een samengaan: op het gebied van een bestuurlijk kader rondkrijgen, sponsoring ( je eet nu uit dezelfde ruif). Als je het vanuit kansen benadert, dan zouden we daar sneller stappen in kunnen maken.?

Trainer en oud-speler van Zwolsche Boys Hans Tuin denkt dat een fusie op den duur onvermijdelijk is en juicht het toe. ?Sentimenten spelen bij mij geen rol. Daar ben ik vrij realistisch in.?

De animo voor een fusie is bij de buurman een stuk minder, zo blijkt uit de woorden van ZAC-voorzitter Jan Dobben. ?Wij kunnen prima door één deur. Staan open voor alle vormen van samenwerking, maar staan op het standpunt dat we een zelfstandige vereniging blijven. Zo hebben we dat op de algemene ledenvergadering eind vorig jaar ook bekrachtigd?, aldus Dobben, voorzitter sinds vorig jaar november. ?Zij zitten in een andere positie. Zijn bezig de club weer op te bouwen uit een lastige situatie. Het enige probleem dat wij hebben is een accommodatieprobleem. Maar als je huis te klein is, ga je toch ook niet bij de buurvrouw wonen? Meer dan duizend mensen hebben ervoor gekozen lid te zijn van ZAC. Je hebt te maken met een club met een eigen identiteit.?

Het samenwerken blijft voorlopig beperkt tot het opleiden van scheidsrechters, het vrouwen/meisjesvoetbal en het delen van de accommodatie. ?We hebben nu afgesproken dat we alle vrouwen bij Zwolsche Boys laten voetballen?, zegt Dobben. ?Dat is voor ons wel een aderlating, maar in ruil daarvoor krijgen we iets meer lucht op onze velden.?

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen gisteren
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 18 apr, 11:09