Afbeelding
Pedro Sluiter

?Bij Doejaaren weet je: als zij op doel schiet, zet ze de keeper aan het werk'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Er zijn maar weinig voetbalsters van zestien jaar die al een eigen Wikipedia-pagina hebben, maar Rebecca Doejaaren uit Kraggenburg is dan ook een uitzonderlijk talent en een speelster wier ster het afgelopen seizoen razendsnel is gerezen.

Het leverde haar naast veel aandacht op (vrouwen)voetbalsites en een overheveling naar het eerste vrouwenelftal van PEC Zwolle de titel CSE Sportvrouw van het Jaar bovenbouw op (lees hiernaast het bericht over het CSE Gala 2015). Voor Doejaaren hoeft al die aandacht niet zo, zo bleek al tijdens de uitreiking van de prijs. Ze laat liever haar voeten spreken. Aan de andere kant begrijpt ze ook wel dat die aandacht bij het vak hoort, zeker als dat vak doelpunten maken is. Scoren deed Doejaaren het afgelopen seizoen bij de vleet en als de voortekenen niet bedriegen gaat ze daar volgend seizoen gewoon mee door.

Doejaaren ging in de zomer van 2014 van SV Marknesse (SVM) naar PEC Zwolle en werd al na een half jaar in de beloften bij het eerste gehaald door trainer Sebastiaan Borgardijn. Het sportcliché ?wat goed is, komt snel' is haar op het lijf geschreven. ?Mijn verwachting was dat ik twee, drie jaar in de beloften zou zitten. Ik hoopte wel eerder naar het eerste te gaan, maar het zat niet in de planning dat het zo snel zou gaan?, beaamt Doejaaren, wier scoringsdrift niet ongemerkt voorbij ging. Weliswaar speelde Jong PEC op een te laag niveau (eerste klasse) en werd het met twee vingers in de neus kampioen. De 33 doelpunten van Doejaaren (voor de winterstop!) spraken tot de verbeelding. ?We zaten niet zo ruim in de aanvallers. Maar we hebben haar niet zomaar erbij gehaald. Ze deed het heel erg goed in Jong PEC?, verklaart Borgardijn de overstap naar het eerste, waar Doejaaren gewoon door ging met scoren. Tijdens haar debuut in de bekerwedstrijd tegen Oranje Nassau, maar ook tegen Anderlecht en Ajax. ?Ze heeft nu in een aantal minuten speeltijd al drie doelpunten gemaakt. Maar hier begint het pas voor haar. Het talent is er. Nu komt het aan op hard werken?, stelt Borgardijn.

Doejaaren weet zelf heel goed wat ze wil. ?Het Nederlands elftal halen en in het buitenland voetballen.? Ze geniet van het Nederlands elftal op het WK vrouwenvoetbal en kijkt vooral goed naar haar voorbeeld Vivian Miedema. Net als Miedema scoort Doejaaren, mits fit, bijna altijd. Het is een kwaliteit die moeilijk aan te leren is, weet Borgardijn. ?Iedereen kan afspraken maken en nakomen in het veld. Maar als jij één-tegen-één met de keeper bent, komt het op instinct aan. Bij haar weet je: als zij op doel schiet, vanuit welke hoek dan ook, is de kans groot dat die tussen de palen gaat. Ze zet altijd de keeper aan het werk.?