Afbeelding
Pedro Sluiter

Rugbyclub in stroomversnelling op De Marslanden

· leestijd 1 minuut Sport

(door Wouter Foppen)
ZWOLLE - Rugbyclub Zwolle vierde zaterdag haar 40-jarig jubileum op het complex waar de club haar grootste groei in de clubgeschiedenis doormaakt. Sinds de verhuizing naar Sportpark De Marslanden trekt de club aan als een ware kleefbal. ?Het heeft ons enorm geholpen. Jong en oud, iedereen weet ons nu echt te vinden?, vertelt voorzitter Raimond Hutten.

Je legt eerst het fundament en bouwt vervolgens het huis. Een recept, eigenlijk zo klaar als een klontje. Niets geks aan. In een nieuwbouwwijk werkt het zo en bij een sportvereniging niet anders. Bij het jubilerende RC Zwolle ontbrak het echter lange tijd aan het huis. De club kwam tot een fundament bij verschillende voetbalverenigingen, maar moest lang wachten op een eigen onderkomen. Totdat in het seizoen 2006/2007 de mogelijkheid kwam om op Sportpark De Marslanden neer te strijken. Voor het eerst in veertig jaar een huis, helemaal van de club zelf. ?Een geweldige impuls?, zo omschrijft de preses.

Zaterdag vierde de club haar 40-jarig bestaan. Zoals kenmerkend voor RC Zwolle was iedereen daarbij welkom. Jong, oud, vrouw, man en belangrijker nog: lid en niet-lid. Er was voor ieder wat wils. De jeugd genoot van verschillende activiteiten, er was een drietal wedstrijden, waarna de jubileumdag werd afgesloten met een feestavond. ?In totaal zijn er ruim tweehonderd mensen geweest. Een heleboel leden, oud-leden, maar ook mensen die nog niet zo bekend zijn met onze club?, zegt Hutten. Het is de club in optima forma. Zeker na de overgang naar De Marslanden. Voor iedereen, door iedereen.

Want het onderkomen op De Marslanden, dat is waar heel de club maar wat dankbaar voor is. In het seizoen 2006/2007 ging de club in onderhandeling met de nodige partijen. Doel? Het realiseren van een eigen huis. Met medewerking van vele leden en de gemeente schoot er een clubhuis uit de grond, net achter de velden van voetbalvereniging SV Zwolle. Het hoogtepunt in de clubgeschiedenis. Voorzitter Hutten raakt er niet over uitgepraat: "Het zorgt voor zoveel meer aantrekkingskracht. Bij ons is iedereen welkom en dat kun je op deze manier nog beter laten zien.?

De toekomst ziet er, mede door de overgang, prima uit. Rugby zal in Nederland nooit een heel grote sport worden, maar in Zwolle merkt men groei. ?Wanneer we clinics geven, dan zijn er heel veel belangstellenden. We zien dat de jeugd interesse toont. Het is nu zaak om onze jeugdafdeling echt te laten groeien. Ik heb goede hoop?, zegt Hutten. Zaterdag is er in ieder geval weer een mooie stap gezet naar een verdere, rooskleurige toekomst. Van RC Zwolle gaat de stad Zwolle in de komende veertig jaar vast en zeker nog mooie dingen horen.