Afbeelding
Pedro Sluiter

'10 mijl' klaar voor de start

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - De DSM10 mijl van Zwolle-Zuid wordt niet alleen steeds populairder bij lopers, getuige de recordtijd waarin de inschrijving met 1500 deelnemers vol was, maar ook bij de wijkbewoners zelf.

Het recept voor de vijfde editie is vertrouwd: een sfeervolle, niet officiële wedstrijdloop door de wijk Zwolle-Zuid over een parcours van 5 mijl (8047 meter) dat één of twee keer wordt afgelegd. Daarnaast een KidsRun die ?s middags voorafgaand aan de start van ?de 10' wordt gelopen.

Geen prijzen- of startgeld, dus geen snelle buitenlanders. Een aantal fanatieke wedstrijdlopers, voornamelijk van BB Lopers, is weer van de partij, maar het meerendeel bestaat uit liefhebbers. ?Het moet gewoon een mooi, gezellig loopfestijn blijven?, zegt Herma Broekhoff, dit dit jaar samen met Erick Haasjes nieuw is in het bestuur van de Stichting 10 mijl van Zwolle-Zuid.

Broekhoff merkt dat de loop steeds meer is gaan leven in de wijk. ?Op de Thorbecke Laan, bij het SIO, zorgen bewoners zelf al voor muziek met een dj-installatie, zelf geïnitieerd. Veel mensen staan met een tafeltje en een flesje wijn rond het parcours. Er is nu een drumband die zich heeft aangemeld. Die gaat op de fietsrotonde bij het Steenweteringpad staan. Dat zie je steeds meer. Steeds sfeervoller. Daar zijn we erg blij mee, dat het steeds meer gedragen wordt.?

Ten opzichte van de vorige edities is het parcours iets aangepast. Waar start/finish voorheen altijd in het winkelcentrum was, is die nu verplaatst naar de supermarkt aan de Van der Capellenstraat. ?In de route is er iets aangepast om toch op die vijf mijl uit te komen. En de Kidsrun is ook bij het winkelcentrum weggehaald.?