Hans Smit

Lotte van Beek verkiest persoonlijk brons boven gezamenlijk goud

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - Voor het vierde jaar op rij verzorgde Sportief Zwolle het SportGala Zwolle. Voor de derde maal werd Michel Mulder Sportman van het jaar, voor de tweede maal deed Lotte van Beek dat ?bij de vrouwen' en voor de eerste keer was PEC Zwolle ?de' sportploeg.

Het is een gala. Dus veel stemmig zwart en galajurken; hoge hakken en kekke, lederen schoenen onder gesteven pantalons. Het speelveld wordt bevolkt door genomineerden, sponsoren en Zeer Belangrijke Mensen die aan ronde tafels naar het podium kijken waar presentatrice Hester van den Top ? gestoken in een ?beeldige zalmroze strapless galajurk', volgens enkele dames op het tussendek -  in vlot tempo de lange lijst namen en rugnummers van de vele categorieën afwerkt. Waarna een min of meer bekende coryfee de gouden envelop opentrekt.

En de winnaar is? Hockeyster Michelle Fillet (sporttalent), Joke Rosingh (sportvrijwilliger), City Swim (Stimuleringsprijs), Tour du ALS (sportiefste schoolinitiatief), VV Berkum (Duurzame sportvereniging), Paratriatlon (Sportiefste G-sport initiatief). En natuurlijk de gedoodverfde winnaars: PEC als ploeg, Ron Jans als trainer en Michel Mulder de Sportman. En Lotte van Beek dus de Sportvrouw. De 23-jarige Zwolse ? ook in stemmig zwart-wit maar minder formeel dan de rest mede dankzij de witte, halfhoge basketbalsneakers - huppelt veerkrachtig de treden op en steekt gedreven door haar uitverkiezing meteen enthousiast van wal. ?Ik vind dit echt geweldig. Kijk, ik ben een echte blauwvinger en om in je eigen stad deze onderscheiding te krijgen, is gewoon zo leuk. En het gala is ook leuk en dat zou ik ook zeggen als ik niet verkozen zou zijn. Vorig jaar won ik ook, maar toen kon ik er niet bij zijn vanwege een trainingskamp. Maar dankzij de kruisbandblessure is mijn voorbereiding dit jaar ietwat anders en zit ik niet in Hamar, maar ben ik hier.?

Voor Van Beek was 2014 een ?superjaar', met twee medailles op de Olympische Spelen van Sochi. Een gouden én een bronzen plak vielen haar ten deel. ?Geweldig natuurlijk, allebei. Maar als ik moet kiezen, kies ik toch voor de bronzen medaille. Tja, brons hoger aanslaan dan goud, klinkt misschien een beetje raar, maar schaatsen is toch een individuele sport en die gouden plak was voor de achtervolging. Maar die bronzen medaille?..En het was ook mijn eerste medaille, hè. Da's toch speciaal.?

Nu haar kruisband weer zo goed als nieuw is, kijkt Van Beek weer naar de komende jaren. Zoals dat hoort, wil de schaatsster een goede voorberreiding afwerken, lekker schaatsen en ligt het uiteindelijke doel (daar waar het allemaal om gaat) in de verre toekomst die 2018 heet: de Olympische Spelen van Pyeongchang, Zuid-Korea.