Lierse of Telstar is PEC om het even

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Hoe de toekomst van het Nederlandse vrouwenvoetbal er precies uit gaan zien is onzeker, maar vanaf volgend seizoen spelen de clubs weer in een competitie zonder Belgische inbreng.

Na drie seizoenen komt er een einde aan de Beneleague. Een iniatief dat in het leven was geroepen om het vrouwenvoetbal in beide landen een boost te geven en om een volwaardige competitie op poten te kunnen zetten. Nu de KNVB en de Nederlandse clubs hebben besloten verder te gaan zonder onze zuiderburen doemt het probleem van een (te) kleine competitie weer op. Er spelen momenteel zeven Nederlandse clubs in de Beneleague (Ajax, FC Twente, PSV, Heerenveen, ADO Den Haag, Telstar en PEC Zwolle). ?Voor 1 maart moet er wel een plan komen. Als er nog steeds zeven clubs zijn, heb je een probleem?, weet Jacco Teunis, manager vrouwenvoetbal van PEC Zwolle. Voor volgend seizoen moet er in ieder geval één club bij. ?Het jaar daarna moeten we toch wel doorgroeien naar een grotere competitie. Dat is wel nodig om het aantrekkelijker te maken. En belangrijk voor de beeldvorming.?
PEC Zwolle is volgens Teunis niet rouwig om het opheffen van de Beneleague, maar de champagne werd ook niet ontkurkt. ?Het was ons om het even. Of we nou tegen Lierse of tegen Telstar spelen. Dat maakt ons niet uit. Het gaat ons om de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland.?

De trainer van PEC Zwolle vrouwen, Sebastiaan Borgardijn, begrijpt de keuze van de Nederlandse clubs om er mee te stoppen -?het is voor onze speelsters en voor het publiek interessanter om tegen Ajax of Heerenveen te voetballen dan tegen Lierse of OH Leuven?-, maar zet er ook zijn vraagtekens bij. ?Het is een project van drie jaar. Om het bestaansrecht te geven, moet je het misschien wat langer de tijd geven. Volgens mij zitten we nog in de fase van opstartprobleempjes en aanpassen aan elkaar.?