Pedro Sluiter

Driesen wint de ?tien kilometer-oorlog' in Stadshagen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt) ZWOLLE - De Unicef Stadshagenrun is naast een recreatieloop, ook het podium waarop de Zwolse hardloopvereniging BB haar clubkampioenschappen afwerkt. Een BB-loper had deze zaterdag aan de speaker laten weten dat het op de tien kilometer in ieder geval ?oorlog zou worden'.

Een groep van ruim duizend lopers wacht om 12.30 uur op het startschot van de tien kilometer. Routinematig schudt het grootste gedeelte van de lopers de benen los. Waterflesjes worden nog snel bijgevuld terwijl de speaker al aftelt. Ietwat gespannen wacht aan de voorkant van het peloton een regiment BB-lopers. Nerveus heen en weer dribbelend houden zij de spieren warm. Want recreatieloop of niet, voor de BB-lopers staat de clubtitel op het spel. En die is wat waard, weet de speaker. ?Er is ons oorlog beloofd?, zegt de speaker, die gesproken heeft met Falco Olivier. En Olivier is samen met enkele andere prominente BB-leden (Erik Driesen, Arne Mulder) kandidaat om de tien kilometer te winnen.

Bij de vrouwen gaat de strijd tussen de al even bekende loopnamen Boekema, Tollet en Groenewold. Als het startschot valt, zondert de blauwe BB-trein zich ook meteen af van de rest van de lopers. Alle voorgenoemde kanshebbers zitten in de eerste wagon. Na hen volgt de stortvloed van ruim negenhonderd recreatieve lopers. Het duurt anderhalve minuut voordat de laatste loper uit zicht over het eerste bruggetje verdwijnt en het publiek zich verplaatst naar het pad langs het Twistvlietpark, waar de finish is en de wedstrijd prima gevolgd kan worden dankzij de speaker. Zijn voorspelling ? op basis van inside information ? is dat het parcoursrecord wel eens verbroken kan worden. Misschien. ?We zullen vandaag de 33-minutenbarrière doorbreken?, zegt de man. En halverwege ziet hij zijn voorspelling geboekstaafd worden door prima tussentijden. Want de nummers één en twee (Driesen en Mulder) passeren met een tussentijd van ruim vijftien minuten. Voorzichtig wordt hij nóg optimistischer: ?Zullen we dan ook de 32 minutengrens slechten?!?

 

Na de BB-lopers volgt een optocht van zwaaiende deelnemers. Als de staart van dat lange lint welwillende recreanten in zicht komt, weet de speaker te melden dat de BB-koplopers ondertussen in het zicht van de finish zijn. Tot grote vreugde van de speaker, die constateert dat ?we nog onder de 32 minuten gaan uitkomen'. ?33 bestaat niet meer, 32 bestaat niet meer. Ja ja mensen, we gaan hier een eenendertiger lopen!? En terwijl de zee van recreatielopers zich splijt, is het Erik Driesen die als eerste over de finish komt. Driesen zet met een tijd van 31.39 een parcoursrecord neer. ?Het is geen pr?, zegt Driesen. ?Er zitten te veel scherpe bochten in het parcours en dat kost gewoon kracht en dus tijd. Maar ik ben er tevreden mee?, lacht de winnaar.

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 12 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 13 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 15 uur geleden