Afbeelding
Frank van Hienen

Historisch: PEC Zwolle vernedert Ajax in bekerfinale

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE - PEC Zwolle heeft voor het eerst in haar 104-jarig bestaan een grote prijs gewonnen. In De Kuip waren zo'n 13.000 Zwolse supporters getuige van een historische zege. De aanstaande landskampioen werd vernederd: 5-1.

Als PEC Zwolle in de tweede helft secuur met de kansen was omgegaan, had de uitslag nog veel hoger kunnen uitvallen. Geflatteerd is de 5-1 niet te noemen. "Dit is een droom die uitkomt. Dat is simpel. Ik denk dat over een paar dagen het besef pas komt", zei verdediger Bart van Hintum na afloop. "Dit is geweldig. De beste dag uit mijn voetballoopbaan", aldus Ryan Thomas, die de eerste twee doelpunten voor zijn rekening nam.

De wedstrijd werd ontsierd door een groepje 'aanhangers' van Ajax, die het strafschopgebied van hun eigen doelman Kenneth Vermeer bekogelden met vuurwerk. De wedstrijd begon toen de gaten grotendeels gedicht waren, maar vijf minuten later werd er weer met vuurwerk gegooid. Hierop werd de wedstrijd gestaakt. De stand was toen al 1-0 voor Ajax, dat door een ongelooflijke knal van Ricardo van Rijn een droomstart kende. Na een vervelende, maar noodzakelijke onderbreking van twintig minuten, pakte Zwolle het weer op.

Met name het eerste half uur overklaste het Ajax op alle fronten. De Zwollenaren troefden de Ajacieden af op inzet, felheid en duelkracht. Ajax kwam er niet aan te pas. Na twintig minuten stond het al 3-1. Eerst was het Thomas die met een gelukje, via het been van Niklas Moisander, raak schoot, maar van geluk was bij de andere treffers geen sprake. Wel van effectiviteit. Vier kansen, vier goals.

Na de 1-1 van Thomas was het wederom de Nieuw-Zeelander die scoorde, uit de rebound van een vrije trap op de paal van Maikel van der Werff. Op aangeven van Kamohelo Mokotjo, één van de uitblinkers, scoorde Guyon Fernandez 3-1 en tien minuten voor de pauze kopte Fernandez uit een voorzet van Bram van Polen de 4-1 binnen. Toen aanvoerder Van Polen kort na de pauze uit een corner de 5-1 tegen de netten joeg, was de wedstrijd gespeeld. Van Polen kreeg dat besef echter pas in de laatste tien minuten. "Je bent bezig iedereen scherp te houden. Bij ons zat, ook, iedereen er doorheen. Pas na de tachtigste minuuut voelde ik me zeker."

De helden van Zwolle staan op Tweede Paasdag een rondvaart door de Zwolse grachten te wachten. "Dat wordt een mooi feestje. Hopen dat we niet zinken met de rondvaartboot", lachte trainer Ron Jans, refererend aan de moeizame tocht van twee jaar gelden, na het kampioenschap in de Jupiler League.