Craft Ekiden Zwolle 2016
Craft Ekiden Zwolle 2016 Pedro Sluiter

Ekiden trekt bijna negenhonderd lopers

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)

ZWOLLE - Een verdwaalde mevrouw achter het afzetlint - vlak voordat de lopers de atletiekbaan weer betreden – vraagt wat er ‘hier aan de hand is’. Een marathonestafette, mevrouw. “Wat is dat?” Met z’n zessen samen een marathon lopen. “Dus ieder een stukje? Jááá, pff..zo kan ik het ook.”

Het is de 23ste editie van de Craft Ekiden marathonestafette. Volgens de AV PEC-website dé marathonestafette van Nederland. Eentje die niet alleen een belevenis is voor de deelnemers, maar ook voor supporters – met muziek en activiteiten op en rond het terrein. Rondlopend schalt er inderdaad muziek. En langs de baan vermaken de supporters/deelnemers zich ook. Vooral het schreeuwen naar teamgenootjes is populair.

Over de geluidsinstallatie klinkt een speaker die aan de lopende band cijferreeksen opdreunt. ‘100-46/121/21/133/53’. Nummers die zojuist over start en finish zijn gegaan, dat is meteen het wisselpunt waar de ene loper de andere het spreekwoordelijke stokje (Tasuki) overdraagt.

Wie nog moet lopen, is gemakkelijk te onderscheiden van hen die de kilometers reeds gemaakt hebben: het blije, frisse kopje versus het rode hoofd dat glinstert van ziltige zweettranen. Hijgend en puffend vallen zij die het volbracht hebben op de harde atletiekbaan. Zo ook deelneemster nummertje 33-1. Trotse medelopers prijzen haar inspanning. De speaker op de verhoging ziet het gebeuren. Hij onderbreekt er zijn werk voor: “Hé, je moet die chip uit je schoen halen en aan je nummer drie geven, hè.” En verder gaat de speaker weer met de cijferreeks: ‘36/44/99’.

Langs de baan ook Joost Mulder, debuterend voorzitter van de Ekiden-commissie. Hij is tevreden: aan zijn evenement doen – vanuit het hele land afkomstig - 144 teams mee. Zo’n 864 lopers. Best veel. “Al is dat iets minder dan vorig jaar”, zegt Mulder. “Dat komt ook omdat het aanbod van dit soort wedstrijden groter en groter wordt.”

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02