Rugby  Zwolle kampioen huldiging.
Rugby Zwolle kampioen huldiging. Pedro Sluiter

Rugbyclub Zwolle plukt vruchten van ledenwerving en WK op Nederlandse tv

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Rugbyclub Zwolle zit in de lift en het derde kampioenschap in acht jaar tijd is daar het klinkende bewijs van. Vrijdagavond werden de rugbyers in het eigen clubhuis op Sportpark de Marslanden gehuldigd voor het grandioze seizoen, waarin ook nog de halve eindstrijd van het bekertoernooi werd bereikt.

Een enorme surprise was het kampioenschap niet, maar voor een seizoen dat deels in het teken stond van het inpassen van relatief nieuwe, onervaren spelers is het wel erg mooi meegenomen. Een compliment voor de vereniging, die al jarenlang actief is met ledenwerving en daar steeds meer de vruchten van plukt. Vrijdagavond werd het 150ste lid aangekondigd, een achtjarige jongen. Ook bij de senioren is er steeds meer aanwas. De WK rugby werd eind vorig jaar voor het eerst live uitgezonden op de Nederlandse tv en dat heeft de sport een boost gegeven. Wellicht dat er volgend seizoen een tweede herenteam op poten kan worden gezet. De hoop is dat er dan een scheiding kan worden gemaakt tussen prestatief en recreatief. “Dat is voor iedereen leuker natuurlijk”, stelt routinier Jules Crooijmans (33).

Crooijmans kwam met RC Zwolle al twee keer eerder een seizoen uit in de tweede klasse, maar denkt dat er nu wel een goede kans is op handhaving. “Het verschil tussen de tweede en derde klasse is erg groot, maar we hebben echt een sterk team op alle posities. Als het net zoals dit seizoen meezit qua blessures, en iedereen kan goed aan zijn fitness werken (in de zomermaanden) dan denk ik dat we er in kunnen blijven. De nieuwe jongens zullen moeten wennen aan het niveau, maar het is een heerlijk vooruitzicht om zoveel spannende wedstrijden op een mooi niveau te spelen”, zegt Crooijmans, die na zes seizoenen als captain het stokje overdraagt. “Het is een prima moment om te stoppen. Je gaat het wat op ervaring doen. Het is goed als er een fris iemand met nieuwe energie voor gaat staan. De samenstelling van het team is de afgelopen jaren ook veranderd. Daar past een andere captain bij.”

Het zal even wennen zijn voor Crooijmans. Jarenlang was hij als captain degene die met de referee in conclaaf ging. Vanaf volgend seizoen moet hij zich inhouden met commentaar op de arbitrage. In rugby is de regel dat alleen de captain iets mag zeggen heilig. Waarmee niet gezegd is dat rubgyers heilige boontjes zijn. “Het gaat er niet altijd even elegant aan toe. Het is soms ontzettend moeilijk om je in te houden. Maar ik ben altijd vrij terughoudend geweest met mijn commentaar.” Wie het team volgend seizoen bij de hand neemt is nog niet bekend, maar volgens Crooijmans zijn daar geen zorgen over. “Er zijn genoeg ervaren, enthousiaste mannen die dat kunnen.”

Afbeelding
Ernsten exposeert pop-koppen in Sauna Swoll Algemeen 7 mei, 10:53
Coen Stolk heeft alleen oog voor de basket in het duel tegen RSW Liège Basket.
Landstede Hammers wil in play-offs vooral constanter zijn Sport 7 mei, 07:54
Afbeelding
Lipton Ice Tea organiseert derde editie van verkiezing voor het favoriete terras van 2024Horeca-eigenaren maken dit jaar kans op een.. Nieuws Ingezonden 6 mei, 16:15