Dylan van Moerkerk
Dylan van Moerkerk

Sportman van het jaar droomt van Spelen; ‘Ik sta pas aan het begin’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE - Karateka Dylan van Moerkerk en wielrenster Anna van der Breggen zijn respectievelijk de Sportman en Sportvrouw van het jaar 2016 in Zwolle. De verkiezing van Van der Breggen, die de prijs vorig jaar ook al won, is geen verrassing gezien haar olympische medailles (goud en brons). Maar wie is Dylan van Moerkerk eigenlijk?

De Zwolse sportliefhebber heeft de naam het afgelopen jaar wel eens voorbij zien komen - in november werd hij voor de tweede keer op rij Nederlands kampioen karate in de categorie tot 21 jaar bijvoorbeeld- maar in het rijtje winnaars van de Zwolse sportprijs (Ronald Mulder, Michel Mulder drie keer en Reinder Nummerdor) is hij een grote onbekende. Dat beseft de karateka van Mossel-Boot maar al te goed op het Sportgala Zwolle in het fraai aangeklede Landstede Sportcentrum. “Je staat tussen de grote jongens van de sportwereld. Die erkenning is fantastisch. Ik ben eigenlijk ook nog maar een jonkie in vergelijking met die mannen. Ik ben nog maar negentien jaar. Ik heb het gevoel dat ik pas net ben begonnen. Hopelijk wachten mij nog meer van dit soort dingen.”

Van Moerkerk troefde schaatser Ronald Mulder en (paralympisch) zwemmer Michiel Jorink af in de verkiezing van 2016. De stem van de vakjury, bestaande uit elf sportliefhebbers, telde voor twee/derde mee. De stem van het publiek voor één/derde. “Als je heel eerlijk bent: die gasten hebben tot nu meer bereikt dan ik. Dan wordt ik daar nu boven gesteld”, zegt Van Moerkerk een beetje nederig. “Het is een enorme eer.”

Voor Van Moerkerk is het de eerste keer dat hij überhaupt genomineerd was voor het Sportgala Zwolle. “Pas het laatste jaar, ander half jaar doe ik het echt goed. Ik heb nu mijn plekje gevonden.” Van Moerkerk heeft naar eigen zeggen meer inzicht gekregen in hoeveel je voor de sport moet doen en laten. “Dat betaalt zich uit.” Ook is hij flink afgevallen om in een andere gewichtsklasse uit te komen, van -75 kg naar -67 kg. Daar zit volgens Van Moerkerk een langetermijngedachte achter. “Voor -75 ben ik eigenlijk wat te klein. Lengte is wel belangrijk, dus dit is beter voor mij.”

Buiten zijn studie om is Van Moerkerk alleen maar met zijn sport bezig, en de sport staan op één. “Karate is olympisch geworden, in 2020 voor het eerst. Het is niet heel realistisch dat ik daar aan mee gaan doen, maar ooit wil ik de Spelen halen. Dat is het ultieme doel.”

Dit jaar hoopt Van Moerkerk, die veel met broertje Joel (genomineerd voor sporttalent) traint, zich te kwalificeren voor het WK in november.”Ik ga daar gewoon bij zijn”, zegt hij zelfverzekerd.

Voor de overige winnaars en meer foto’s van het Sportgala Zwolle kijk op www.deswollenaer.nl.