Afbeelding

Kanonnen net boven de 15 minuten op BB-lopers Baanclassic

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - "Dit gaat hard hoor." Met een mengeling van bewondering en een 'mij niet gezien'-uitstraling kijken atleten uit de eerste drie series toe hoe de kanonnen van de vierde serie, regionale toppers, net boven de 15 minuten blijven op de derde editie van de BB-lopers Baanclassic. Volgend jaar gaat het waarschijnlijk nog harder op de atletiekbaan Wim Peters. Danzkij het nieuwe sponsorcontract met Klaverblad Verzekeringen, dat deze avond getekend wordt, gaat het prijzengeld omhoog.

Hoe komt zo'n sponsorovereenkomst eigenlijk tot stand? Meestal niet op de manier waarop het is gegaan met Klaverblad en BB-lopers. Verenigingen konden zich inschrijven bij de relatief jonge verzekeraar en een 'bid' presenteren, zoals steden een gooi doen naar de organisatie van de Olympische Spelen. "We hadden een promotiefilmpje gemaakt over de BB Lopers en over Zwolle. Berthold (naamgever van de vereniging Berthold Berger, MdR) is met dat filmpje naar het hoofdkantoor in Zoetermeer gegaan", vertelt Anja Esveldt, voorzitter van de BB-lopers. Het levert de prestatieve hardloopvereniging 'echt een heel mooi sponsorcontract' op. Daarmee kan een volgende stap worden gezet. Winnen doen de blauwhemden al bijna zonder uitzondering, in Zwolle althans, maar de naamsbekendheid laat nog wat te wensen over.

"We willen meer clinics gaan geven. Dat kost ook allemaal geld. We hebben dat afgelopen seizoen ook wel gedaan, maar toen was er geen budget voor een advertentie. We hebben geen clubhuis, niks om onszelf te etaleren. Behalve onszelf", zegt Esveldt.

Meer prijzengeld

Omdat een wegwedstrijd nog een stapje te ver was , kwamen de BB-lopers drie jaar geleden met de Baanclassic op de proppen. "We hadden een jubileum (vijf jaar, MdR) en we wilden zelf een wedstrijd organiseren. En dan ook proberen om regionale, en landelijke, toppers te halen. Met de volle kalender blijkt het lastig om landelijke toppers te krijgen, maar volgend jaar gaan we nog eerder beginnen met uitnodigen", vertelt Esveldt. Met de extra zakcenten kan ook het prijzengeld omhoog (nu 70 euro voor de winnaar en 50 voor parcoursrecord). "Dat moet wel als je nog betere lopers wilt. Dan gaan we ook lopers betalen voor hun komst."

Net boven de 15 minuten

Als het aan winnaar Nick Marsman van ACO van Elderen uit Ommen ligt, is hij er dan ook weer bij. Marsman loopt na zo'n drieduizend meter langzaam maar zeker weg bij de vier andere kanonnen, waaronder Zwollenaar Arne Mulder. Hij wordt in de laatste ronde volop aangemoedigd alles te geven om de vijftien minuten-barriere te breken, maar dat lukt net niet. 15,01 is zijn eindtijd, vijf seconden sneller dan Freek Lier en zeven seconden sneller dan Erik Leusink. Mulder eindigt als vierde, in 15,11.

Nacht van Heusden

De voormalig BB-loper, nu weer terug bij AV PEC 1910, heefft naar eigen zeggen gelopen voor wat hij waard was. "Ik had wat moeite met de benauwdheid in de lucht. Het voelde wat stroperig. Het was niet zo snel, maar ik ben prima tevreden", aldus Mulder, die binnenkort afreist naar de NK, maar daar geen toptijd verwacht. "Dat is meestal een wat tactische race. Op 22 juli loop ik hopelijk een pr. Dan is de Nacht van Heusden. Daarbij valt deze serie in het niet. Dat is een internationale wedstrijd, daar lopen wel 150 man onder de 15 minuten. Een pr is daar bijna gegarandeerd", zegt Mulder, die blij is met de aanweizgheid van de Baanclassic. "Er zijn in Zwolle niet veel die op dit niveau lopen. Het is wel fijn dat hier zo'n sterk veld is."

Bekijk hier de promotiefilm die BB-lopers maakte.

Afbeelding
 Winnaar Nick Marsman kort na de finish
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Bij de Nieuwkomerschool in de Kamperpoort werd 1 november vorig jaar een ANWB Verkeerplein geopend.
Drie Zwolse scholen in de race voor ANBW Verkeersplein Algemeen 13 mei, 14:14
Afbeelding
Phoenix Fellowship houdt introductieprogramma 'Levensvragen' Algemeen 13 mei, 12:14
Afbeelding
'Scholen voor Bijen' zoekt vrijwillig bijengastdocenten in gemeente Zwolle Algemeen 13 mei, 09:50