Afbeelding

Indoor Beach Soccer bij Manege Zwolle: 'Hey buuf, kunnen we bij jullie binnen trainen?'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Manege Zwolle was zondag het terrein voor het eerste Zwols Indoor Beach Soccer-toernooi. Een uniek evenement en een mooie kruisbestuiving van de manege met voetbalclub HTC, dat voorop loopt in Zwolle en omgeving op het gebied van beach soccer.

Vorig jaar werd eigenaresse Esther van Steenhoven van Manege Zwolle, die zij samen met man Bram van Jaarsveld bestiert, benaderd door Brendie Oosterbroek, die een jeugdteam van HTC traint en vorig jaar met de jongens O11 zelfs naar een internationaal beachtoernooi in Praag was geweest. De zoon van Van Steenhoven maakte ook deel uit van dat geweldige avontuur. ‘Hey buuf, kunnen we bij jullie binnen trainen’, vroeg Oosterbroek toen de temperaturen begonnen te dalen.

“De aanhouder wint en samen met Folkher Langejans van Beach Soccer Zwolle besloten we toen een klein jeugdtoernooi te organiseren.” Het enthousiasme en de animo hiervoor was zo groot dat al snel duidelijk werd dat er van een klein onderling toernooitje geen sprake meer kon zijn. Toen Beach Soccer Nederland ‘erbij kwam’ en het toernooi opwaardeerde tot kwalificatiemoment voor de NK Beach Soccer voor jeugdteams stroomden de sponsoren binnen. “Die waren wel nodig want met veertien jeugdteams heb je daar 144 kids rondlopen en die wil je toch wat meegeven. Je hebt scheidsrechters nodig, doeltjes, netten. Dat loopt aardig in de papieren. Maar het is echt gigantisch goed ontvangen."

Stank

Op zondag is het een drukte van jewelste op de plek waar normaal gesproken paardrijlessen worden gegeven. Dat laatste kun je goed ruiken. “Ja het stinkt wel”, zeggen spelertjes van WVF 013 in koor nadat ze net een wedstrijd met 7-1 hebben gewonnen van Hattem, na een 0-1 achterstand. “Maar als je voetbalt, merk je dat niet meer.” Dat het toernooi niet geheel vriendschappelijk is, maar ook als kwalificatiemoment voor de NK dient, maakt dat de jongens extra graag willen winnen. “Dan kunnen we naar Scheveningen.” Dat laatste zit er niet in voor de jonge Westenholtenaren. HTC plaatst zich bij O13 voor de NK. Dit doet HTC ook bij O11 en bij O15 is het ticket voor Heino.

Volgend jaar

Dat het eerste Zwolse Indoor Beach Soccer-toernooi een vervolg krijgt, is bijna al een zekerheidje. "We hebben het nu al over volgend jaar”, zegt Van Steenhoven nog voordat het toernooi van start is gegaan.

Indoorhal

Het past in het plaatje dat Van Steenhoven vorig jaar schetste in dit weekblad. ‘In de toekomst’ wilde zij het manegeterrein op meer verschillende manier benutten. Samenwerking met de buurman ligt daarbij voor de hand. De strandvoetballers willen namelijk graag een indoorhal. “En wij willen ook een wat een grotere hal voor concoursen. Je kunt denken aan evenementenhal-achtig initiatief, waar meerdere sporten beoefend kunnen worden. Toekomstmuziek, maar dat zou fantastisch zijn.”

Afbeelding
Afbeelding