Landstede Basketbal beloont zichzelf met finaleplek in eigen huis

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Nog achttien seconden op de klok, de stand is 85-84. Het Landstede Sportcentrum trilt van opwinding. Ralf de Pagter gaat voor een doelpoging, de schotklok is zijn voornaamste vijand. In de laatste seconde dwarrelt zijn ’hoekje’ door de basket. De opluchting is immens. The Windmills zijn verslagen. Landstede Basketbal grijpt een ticket voor de finale op 31 maart.

"Ja, het was heel close”, kijkt De Pagter terug op de cruciale score. ”Ik zag uit mijn ooghoeken dat er nog vijf seconden op de schotklok stonden. Links stond ik geblokkeerd, ik moest nog een tegenstander van me afschudden en het schot over rechts nemen. Het paste allemaal net.”

De treffer was hét moment van de wedstrijd waarin de Zwollenaren slordig openen, defensief niet bij de les zijn, en scorend vermogen missen onder de basket. De Pagter: “Het was heel moeizaam aan onze kant. Het leek wel of er een deksel op de ring zat. En dan is Dordrecht met een paar ijzersterke aanvallers een knap lastige tegenstander.”

De Dordtenaren van coach Geert Hammink met sterkhouders Alec Wintering en Shavon Coleman zijn niet alleen een aanwinst voor de eredivisie maar blijken ook echte cupfighters. De in de eerste helft verkregen 19-33 voorsprong in het tweede bekerduel is terecht. De gasten spelen vrijuit. De thuisploeg worstelt maar vecht zich wel terug in de wedstijd. De achterstand is in de slotbuzzer van de eerste helft gereduceerd tot zes punten bij 38-44.

Leiden of Donar

Landstede heerst in het derde kwart en lijkt na de 69-59 de buit binnen te hebben. Maar Dordrecht blijft taai en maakt er nog een hectisch slotkwart van. Na de score van De Pagter is de thuisclub koel achter de vrije worplijn en wint met 91-87. ”We zijn hartstikke blij met de finale die ook nog hoogstwaarschijnlijk in eigen huis plaats vindt. Met Leiden of Donar als tegenstander zijn we er nog lang niet natuurlijk. Maar hier kijken we wel met zijn allen naar uit.”

Eenvoudige zege in Weert

Het competitieduel op de late zondagmiddag in Weert tegen Basketbal Academy Limburg (BAL) wordt een eenvoudige zege voor de gasten (64-94). De thuisploeg begin sterk met 18-16 in het eerste kwart. Landstede is daarna oppermachtig. Kaza Kajami Keane (18) en Olaf Schaftenaar (14) zijn de topschutters aan Zwolse kant.