Afbeelding

Landstede Basketbal buigt voor ZZ Leiden in bekerfinale

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - De spanning giert door het Theater van de Sport. De bekerfinale tussen Landstede Basketbal en ZZ Leiden is voor de pauze in evenwicht. Na de hervatting strijken de Zuid-Hollanders terecht met de winst (69-87). Een kroniek van drie hectische uren.

12.30 uur

Op het voorplein van het Landstede Sportcentrum is het al een drukte van belang. De hal loopt vol, de supporters staan op scherp. Robert Keizers is ‘Hammer’ van het eerste uur. Hij beseft dat zijn club voor een unieke middag staat. ”Dit is een gouden kans die we niet mogen missen. Het zou, ook voor mezelf, een enorm hoogtepunt zijn.”

Ook is er spanning bij Jaap Sonnemans. De man die jaren als éénmanslegioen met zijn trommels lawaai voor tien maakte. De superfan is nu als vrijwilliger betrokken bij de organisatie maar zo af en toe neemt hij zijn oude ‘vak’ weer op.”Als het nodig is, zoals vandaag dan pak ik die trommelstokken weer. Ik zie het wel zitten maar dan moeten wel de driepunters vallen.”

13.30 uur

De wedstrijd begint in een uitverkochte hal. Aan de ene kant de Zwolse supporters in het wit en blauw, aan de andere kant, het roemruchte Leidse legioen, de Blauwe Brigade die de Zwolse aanhang qua lawaai dik de baas is. De strijd gaat gelijk op. Noah Dahlman pakt alleen voor de pauze al zeventien punten. Maar waar Leiden al zes driepunters produceert blijven de Zwolse bommetjes beperkt tot twee. Na twee kwarts is het 37-41. Het kan nog alle kanten op.

14.30 uur

In het derde kwart komt Landstede terug en neemt een 44-43 voorsprong. De supporters roeren zich als Ralf de Pagter gestrekt gaat na een beuk van Kenneth Simms. De Amerikaan kan vertrekken. Maar juist dan richt Leiden zich op en kantelt het duel. Met floorleader Maurice Watson voorop creëert Leiden een overwicht, sluit het derde kwart af bij 54-62 en slaat in de laatste periode definitief toe. Onder oorverdovend gejuich van de Leidse achterban wordt met 69-87 gewonnen. Het is de ploeg die er ook het meeste recht op heeft.

15.30 uur

De rust is terug in het Landstede Sportcentrum. Met terneergeslagen gezichten druppelen de spelers van Landstede binnen. Captain Nigel van Oostrum is reëel. ”Zij zijn zo goed in de momenten. Ze losten de uitsluiting van Simms prima op. Mijn complimenten. Maar in deze ambiance verliezen doet wel pijn.”

Jaap Sonnemans ruimt ontgoocheld zijn trommels op. “Ik had het gezegd. Als de schoten niet vallen ben je gezien. En ook verdedigend zag het er niet altijd goed uit. Zij waren ons de baas. Zo jammer.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding