Afbeelding
Pedro Sluiter

Supporters The Hammers als één man achter ijzersterk Landstede Basketbal

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis) ZWOLLE- Zondag in het Theater van de Sport. De derde wedstijd van de finale van de ‘play-offs’. Landstede Basketbal tegen Donar, ofwel de uitdager tegen de favoriet. De stand na twee duels: 1-1. De sfeer is intens, de wedstrijd meeslepend. Landstede wint voor de tweede keer op rij (84-70) en lijkt misschien wel op weg naar een sensatie.

De finalereeks tegen Donar is compleet anders dan de kansloze exercities in 2016 en 2017 tegen de Noorderlingen. Het besef dat er wat moois staat te gebeuren leeft nadrukkelijk bij de fans. De support van het Zwolse legioen stelde eigenlijk nooit veel voor. Nog vers in het geheugen ligt de verloren bekerfinale in maart tegen Leiden, toen de fans een lesje kregen in aanmoedigen en werden overschreeuwd door de Zuid-Hollandse aanhang. Dat is veranderd. Steeds vaker fungeert de achterban als zesde man. Dat beseft ook Gert Huisman, voorzitter van Supportersvereniging The Hammers. ”Na die bekerfinale tegen Leiden hadden we het gevoel dat het anders moest. Met wat mensen van de Businessclub die aansloten is het gegroeid. We zitten op één plek aan de korte kant en de response naar de lange zijde is er steeds vaker. Het heeft iets van kruisbestuiving.” Ook Landstede-manager Adriaan van Bergen ziet dat het supportersbestand groeit. ”Ik bespeur dat het de goede kant opgaat. Het wordt steeds beter”, stelt de nuchtere Groninger, die nou niet bepaald bekend staat om zijn superlatieven.

Nadat Donar twee keer eerder terloops en zonder tegenstand de titel pakte tegen Landstede, moeten de Groningers nu tot het gaatje gaan. Na het wat ongelukkige verlies (69-72) dinsdag in Zwolle, verdwijnt het thuisvoordeel dat donderdag in Martiniplaza knap wordt teruggepakt (53-62). De uitstekend verdedigende Zwollenaren krijgen de Groningers op de knieën na een hectische en vooral ook fysieke strijd.

Zestienhonderd toeschouwers aanschouwen zondagmiddag een derde wedstrijd, waarin Landstede opnieuw laat zien dichter naar Donar te zijn gegroeid. Sterker nog, de Groningse ploeg heeft nauwelijks iets in te brengen. Via 19-15, 42-28 en 61-44 gaat Donar kansloos de bietenbrug op met 84-70. De Zwolse aanhang reageert extatisch. Zou Landstede de komende week met wedstrijden op dinsdag in Martiniplaza en op Hemelvaartsdag thuis eindelijk de titel pakken? Gert Huisman hoopt het vurig. “Dit moeten we over de streep trekken.” En nog met enig gevoel voor dramatiek. ”Als dat lukt is mijn leven compleet.”

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen gisteren
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02