Oranje Zwart in actie in de ZBC-hal
Oranje Zwart in actie in de ZBC-hal Oranje Zwart

Oranje Zwart verrast koploper tweede klasse, Sparta zet stap naar handhaving

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE ā€“ Het zijn mooie tijden voor het Zwolse korfbal. Waar Sparta met een 28-33 overwinning op ODIK een stap zet richting handhaving in de hoofdklasse, presteert Oranje Zwart boven verwachting in de tweede klasse. Zaterdag wordt zelfs de koploper aan de zegekar gebonden.

Het is alweer even geleden dat Oranje Zwart een lekker seizoen draaide in de tweede klasse. Na de degradatie uit de eerste klasse zaal, vier jaren geleden, pendelt het tussen tweede en derde klasse, maar dit zaalseizoen is alles anders. Onder meer dankzij vier versterkingen van buitenaf en een nieuwe trainer (Coen Klappe) met een nieuwe speelstijl is Oranje Zwart halverwege het zaalseizoen al bijna zeker van handhaving. ā€œHet gaat superā€, stelt bestuurslid technische zaken Harry Dreuning, die zegt niet verrast te zijn daarover. ā€œVorig jaar hebben we die lijn al ingezet met goede, nieuwe trainers en dat zien we nu terug. We zijn heel tevreden: we gingen voor klassebehoud en staan nu (gedeeld) tweede.ā€

Voorlopig hoogtepunt is de 21-20 winst op Hoogkerk/Schelwald Optiek, de absolute titelkandidaat in 2B. Een wedstrijd waarin OZ bewijst over de nodige veerkracht te beschikken. Ondanks een 8-3 voorsprong in de eerste helft staat het in de pauze 12-13 voor de bezoekers. Vanaf 13-17 knokt OZ zich terug. Met vier treffers op rij neemt het een 21-19 voorsprong, maar na het uitvallen van de belangrijke Lars van Erp wordt het nog even spannend. OZ houdt stand en bezorgt Hoogkerk daarmee het eerste verlies van deze competitie. Roy Hoedeman en Ryanne Sietzema zijn belangrijk met vijf treffers, Ruben van de Pol scoort vier keer.

Sparta klopt concurrent

Sparta verslaat ODIK met 28-33 en boekt daarmee de vierde overwinning in negen duels en daarmee is handhaving in de hoofdklasse een stapje dichterbij. Na een ruststand van 17-16 wordt de aanvallende en verdedigende druk van Sparta de thuisploeg gaandeweg het tweede bedrijf te veel. De Zwollenaren lopen langzaam maar zeker weg en boeken daarmee een belangrijke zege. Pim Steenbergen steekt er scorend bovenuit met elf punten. Door de winst in Barneveld wordt concurrent ODIK, samen met hekkensluiter SCO, op vier punten gezet. DeetosSnel, de volgende tegenstander, heeft net als Sparta acht punten.

 Teamoverleg in Barneveld. Sparta in het blauw.