Afbeelding

Zwols karatetoernooi The Open Peppercup krijgt steeds meer status

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Voorzitter Jeffrey Littel van de Stichting The Open Peppercup kijkt tevreden rond. De tribunes in het Zwolse Theater van de Sport zitten zondag vol tijdens de derde editie. "Maar er kan best nog wel wat meer bij." Het geeft aan dat de organisatie nog voldoende rek ziet voor de toekomst.

De ochtend is weggelegd voor de jeugd. Jonge karateka’s uit het hele land maar ook uit Duitsland, België en Luxemburg werken zich het snot voor de ogen. “Karate leeft bij de jeugd”, weet Littel. “Het is niet alleen een vechtsport maar vooral een kwestie van techniek. Er zijn in Nederland enkele grote toernooien. Dat moet vooral zo blijven maar we moeten wel toenadering met elkaar zoeken. Je kunt er zoveel van opsteken.”

Oud-karateka Littel raakte weer betrokken bij de sport via zijn dochters Gwen en Ruby die allebei ook meedoen. Vooral goed om ervaring op te doen, al vallen ze niet in de prijzen die worden uitgereikt door voorzitter Eddy Marques (49) van de KBN (Karate-Do Bond Nederland). De preses werd in zijn tijd als karateka ooit begeleid door de toenmalige bondscoach, Zwollenaar Wim Mossel. ”Mooi dat er ook in Zwolle een aansprekend toernooi is ontwikkeld op een perfecte locatie met de tatami’s lekker dicht op het publiek. Karate is geen sport van het gooi-en smijtwerk. Vanuit de beweging goede technieken etaleren. Dat heeft me als actief beoefenaar altijd aangesproken. Het is een mondiale sport. Deelname aan de Olympische Spelen in Tokio is pure gerechtigheid.”

OKT in Parijs

Slechts tachtig deelnemers worden toegelaten in Japan op de diverse onderdelen. “Ik hoop dat Nederland erbij is. Kwalificatie zal zwaar zijn.” De Haarlemse zwaargewicht Tyron Lardy heeft een kans, maar moet dat wel afdwingen in mei op een OKT in Parijs. ”Hij staat achtste op de wereldranglijst. Als Tyron zich kwalificeert geeft dat de sport een enorme boost.”

Joël wint broederstrijd

Om het Zwolse toernooi nog meer status te geven is er een open klasse aan het middagprogramma toegevoegd. Het blijkt een schot in de roos, zeker als de broers Joël en Dylan van Moerkerk uit Kampen de finale spelen. De drukbezochte ‘familieruzie ’wordt met 5-3 in het voordeel van Joël beslist. Het is de kroon op een goed georganiseerd, hoogstaand evenement. Bondsvoorzitter Marques typeert het misschien als beste. “Echt een toernooi waar top- en breedtesport in het karate mooi samen komen."

Afbeelding
Afbeelding