Youp Kok voor het SVI-sportpark De Siggels.
Youp Kok voor het SVI-sportpark De Siggels. Pedro Sluiter

Zonder (de doelpunten van) Youp Kok had SVI niet gestaan waar het nu staat

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)
SALVERDA TROFEE

Omdat alle prijzen dit seizoen in de kast blijven, is er ook geen uitreiking van de Salverda Trofee en daardoor krijgt Youp Kok niet de beloning die hij op basis van zijn topseizoen verdient. De SVI-spits was dit seizoen scherper dan ooit en had een machtig moyenne van één doelpunt per wedstrijd in de noordelijke eerste klasse E (17 goals in 17 duels).

Van de concurrentie had hij dit seizoen weinig te duchten, maar tegen de onzichtbare vijand in de vorm van het coronavirus is zelfs de sluipschutter van SVI niet opgewassen. Het zorgt voor een seizoen dat door de KNVB als niet gespeeld wordt beschouwd en die lijn wordt door de organisatie van de topscorerscompetitie gevolgd.

Kok (26) heeft er begrip voor en zag het bovendien al aankomen. Nadat de eerste beperkende maatregelen in werking traden en de voetballerij stil kwam te liggen was het voor de goalgetter aftellen tot het moment dat de KNVB een streep door het seizoen zette. “Ik zag niet hoe het nog door zou kunnen gaan en had wel verwacht dat het zou stoppen”, zegt Kok, die ook wat betreft het besluit over de Salverda Trofee niet verrast is. “Ik snap dat er nu geen winnaar is en mocht ik wel als winnaar zijn benoemd, dat haalt toch de glans eraf. Het is gewoon balen dat je het seizoen niet kan afmaken. Ik liep één-op-één en had er nog veel in kunnen schieten.”

Sinds Kok twee jaren geleden de overstap maakte van hoofdklasser Berkum naar (toenmalig) tweedeklasser SVI rijgt hij de doelpunten aaneen. Met de 22 treffers die hij vorig seizoen produceerde in 2H kwam Kok net tekort voor de Salverda Trofee. Door acht goals van Stan Wissink op de laatste speeldag ging niet Kok, maar de HTC-spits er met de prestigieuze trofee en de hoofdprijs van 500 euro (plus 250 euro teamprijs) vandoor. Dat was een behoorlijk zure appel voor Kok, maar de promotie met SVI, via de nacompetitie naar de eerste klasse, maakte een hoop goed.

Dit seizoen was hij onaantastbaar. Was er aanvankelijk nog sprake van een nek-aan-nek-race met Jeffrey de Nooijer, gaandeweg het seizoen droogde de productie van de Zwolsche Boys-spits op terwijl Kok maar bleef scoren. Meer dan eens was hij matchwinner voor SVI, of op zijn minst doorslaggevend. “Voetballend was het vorig seizoen misschien wel beter, maar qua doelpunten is het zeker mijn beste seizoen ooit. Ik loop één-op-één, dat is onvoorstelbaar”, aldus Kok, die bij Berkum ook zijn doelpunten meepikte maar nooit een onbetwiste basisspeler was.

Van SVI-trainer Joram Hendriks krijgt Kok dat vertrouwen wel en dat betaalt zich uit. “Ja dat geeft me wel meer rust. Dat vond ik bij Berkum wel eens lastig. Ik haal er meer plezier uit nu. Verder speel ik alles en daardoor ben ik ook fitter geworden”, aldus Kok.

“Ik vind dat hij completer is geworden, maar dat ligt met name aan hemzelf. Hij heeft alles gespeeld en daar wordt je beter van en daarnaast doet hij veel aan kracht en stabiliteit naast de trainingen”, zegt Hendriks, die Kok een echte sluipmoordenaar noemt. “Ook op de training. Hij doet verder z’n taken, maar in en rond de zestien is hij superscherp en weet-ie vaak precies wat er gaat gebeuren. Daar heb ik me best wel eens over verbaasd. Hij speelde, zeker dit seizoen, ook wel slechte wedstrijden, maar daarin scoorde hij dan toch. Ik ben heel blij dat we hem destijds hebben benaderd. Want laten we eerlijk zijn: zonder hem hadden we niet gestaan waar we nu staan met SVI”, aldus Hendriks.