Anique Steenbergen en Pim Steenbergen bij het afgesloten sportpark van Sparta in Stadshagen.
Anique Steenbergen en Pim Steenbergen bij het afgesloten sportpark van Sparta in Stadshagen. Pedro Sluiter

Elk jaar een nieuwe mijlpaal met Steenbergen & Steenbergen

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

KORFBAL

Met Pim Steenbergen en Anique Steenbergen neemt de Zwolse korfbalclub Sparta afscheid van twee spelers die cruciaal zijn geweest in de opmars van de eerste klasse naar de hoofdklasse. “Het is eigenlijk jammer dat we niet in hetzelfde vak stonden, want we hadden het beste uit elkaar gehaald.”

Sparta presenteerde afgelopen week vijf nieuwelingen, maar of dat het wegvallen van Steenbergen en Steenbergen (geen familie) compenseert is de vraag. Wat zij brachten, de veeleisende wil om het beste uit zichzelf te halen, is namelijk niet zo makkelijk aan te leren. Het was de topsportmentaliteit (mede dankzij de ervaring van het spelen bij een Korfbal Leagueclub) die hen bond en die het team geen windeieren legde.

“Het is wel bijzonder dat Pim en ik nu samen stoppen en ook ongeveer op hetzelfde moment hier kwamen. We kunnen het heel goed met elkaar vinden en kunnen heel goed over korfbal praten. We hebben beide op een hoger niveau gespeeld en dan begrijp je elkaar beter. Het is eigenlijk jammer dat we niet in hetzelfde vak stonden, want we hadden het beste uit elkaar gehaald”, denkt de speelster die drie jaren geleden over kwam van DOS '46. Na zes jaren in de selectie van de Korfbal Leagueclub gevolgd door twee seizoenen in het derde was Anique toe aan iets nieuws. Haar tijd bij Sparta was een wederzijds genoegen waarin het eerste team elk jaar een nieuwe mijplaal bereikte: van de eerste handhaving in de overgangsklasse ooit, naar promotie naar de hoofdklasse naar handhaving in die hoofdklasse (het tweede nationale niveau).

“Ondanks dat ik al wat ouder was, heb ik hier nog heel veel geleerd en stappen gezet. Ik heb een rol mogen vervullen die ik niet eerder had en ik heb enorm genoten van het 'aanvoerder zijn'. De ploeg heeft een fantastische ontwikkeling doorgemaakt en ik ben er trots op dat ik daar aan heb mogen bijdragen”, zegt de 29-jarige Anique, die na de zomer in Wolvega haar korfballoopbaan op een lager pitje voortzet. Voor trainer Henco Pullen was de komst van zijn oud-clubgenoot een geschenk uit de hemel. Zelf was hij, na jaren in de Korfbal League te hebben gespeeld, grotendeels verantwoordelijk voor een professionaliseringsslag bij Sparta, en met Anique als verlengstuk in het veld kwam dat proces in een stroomversnelling terecht. “Anique heeft ons echt beter gemaakt. In het samenspel, in de beleving, haar functionaliteit; wat ze doet, doet ze heel goed. Het team heeft veel gehad aan haar ervaring.”

Terugkeer Pim Steenbergen

Een half jaartje voordat Anique de blauw-witte gelederen versterkte, had Sparta met de terugkeer van Pim Steenbergen al een kwaliteitsinjectie gekregen. De twee meter lange Pim had na de jeugdopleiding bij Sparta een jaartje in België gespeeld (na een zomerkamp van Korfbal Stars) en werd daar in 2013/2014 nationaal juniorenkampioen met Boeckenberg. Korfbal League-club DVO pikte hem op maar een debuut op het hoogste niveau zat er niet in voor Pim, die het moest doen met wedstrijden in het tweede.

Met open armen heette Sparta hem weer welkom, maar voor Pim was het aanvankelijk even wennen, in de eerste klasse. “Ik miste daar enorm de uitdaging. Dat we zo snel zijn opgeklommen, verbaast me wel. Henco heeft daar een grote rol in gehad en de vereniging heeft het ook heel goed georganiseerd. Sparta is snel professioneler geworden”, aldus de man die door zijn trainer geprezen wordt om zijn verdedigende kracht, oog voor het spel en fanatisme. Dat laatste is volgens Pullen zijn grootste kracht. “Hij wil heel graag. Hij heeft een enorme drive om het beste uit zichzelf te halen en doet er ook alles aan om topfit te zijn. We kunnen hem niet één-op-één vervangen. Zo'n type speler hebben we niet.”

'In gesprek met verschillende clubs'

Het is die enorme drive die Pim heeft doen besluiten dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. “Ik ben 25 en heb nu nog de tijd om iets anders te doen”, zegt Pim, die twee scenario's voor zich heeft liggen. In het ene scenario ziet hij zichzelf kickboksen, mountainbiken en kitesurfen en in het andere zet hij nog één keer al zijn kaarten op een debuut in de Korfbal League. Iets wat er niet inzat in dat ene seizoen bij DVO, maar door zijn sterke spel bij Sparta staat hij wederom op de radar van de club uit Bennekom. “Ik ben in gesprek met verschillende clubs. Het zou heel mooi zijn, maar ik weet ook wat het vraagt en kost. Enerzijds heb ik wel de ambitie om nog eens in de Korfbal League te spelen, maar het is zo'n bubbel waar je dan in leeft. Wil ik dat nog wel? Ik heb een paar weken om die knoop door te hakken.”

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 21 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 22 uur geleden