Afbeelding
Foto: Hans Smit

Weer streep door Zwolse Halve Marathon

· leestijd 1 minuut Sport


ZWOLLE - Ook dit jaar gaat er een streep door de Zwolse Halve Marathon. Dat heeft Stichting Halve Marathon Zwolle dinsdagavond tijdens een extra bestuursvergadering besloten. Het evenement stond gepland voor zaterdag 12 juni. Volgens voorzitter Johan Nieuwland kan de organisatie vanwege het coronavirus de veiligheid van deelnemers en het publiek niet garanderen.

Het is de tweede keer dat de 20ste editie wordt afgelast. Vorig jaar ging er ook een streep door het loopfestijn in de Zwolse binnenstad. Het betekent een valse start voor de nieuwe voorzitter Johan Nieuwland van Stichting Halve Marathon Zwolle.

“Maar het vervelendste is dit voor de lopers en het publiek. We hebben de persconferentie van de overheid van afgelopen maandag afgewacht. Die verschafte geen duidelijkheid dat dit soort evenementen dit jaar nog door kunnen gaan. We zien het niet als een optie om een evenement met zoveel mensen door te laten gaan. De overheid zegt geen ja en ook geen nee. En de gemeente geeft ook geen uitsluitsel. We willen duidelijk zijn naar onze achterban. We zien geen mogelijkheden om het evenement plaats te laten vinden zoals we graag zouden willen. Dan zetten we liever in op volgend jaar om dan het evenement in een normale sfeer te kunnen vieren.”

Volgens Nieuwland was het ook geen optie om de Zwolse Halve Marathon later in het jaar te organiseren. “De vraag is of het dan wel door kan gaan. En er spelen zoveel aspecten een rol als je opschuift. Het is een lastige zaak. De veiligheid van deelnemers en het publiek staan bij ons voorop. Dat kunnen we niet in juni garanderen en ook niet in september.”

Stichting Halve Marathon Zwolle heeft vrijwilligers, sponsors, deelnemers en het publiek op de hoogte gebracht van het besluit via de eigen site. “We hebben al veel reacties gekregen, Mensen vinden het jammer, maar heel gegrijpelijk. Er is veel support voor onze beslissing”, aldus Nieuwland, die nog even benadrukt dat er de komende tijd goed wordt nagedacht hoe de organisatie het contact met lopers, sponsors, vrijwilligers en het publiek kan vasthouden. “We gaan daarover brainstormen om te kijken welke ideeën we daarvoor kunnen ontwikkelen.”

Gerard Meijeringh