Geen prestatief voetbal komend weekeinde, tenzij er nog snel inhaalwedstrijden worden ingepland.
Geen prestatief voetbal komend weekeinde, tenzij er nog snel inhaalwedstrijden worden ingepland. Unsplash

Programma A-categorie voor komend weekeinde geschrapt

· leestijd 1 minuut Sport

(van onze redactie)

AMATEURVOETBAL

Naar aanleiding van de coronamaatregelen heeft de KNVB het reguliere competitieprogramma voor komend weekeinde geschrapt in de A-categorie. Dit geldt voor senioren en jeugd. Wel worden op vrijwillige basis inhaalwedstrijden ingepland om zo het aantal gespeelde wedstrijden per team recht te trekken. 

Na het Kamerdebat van woensdag beslist de voetbalbond over het doorgaan en de insteek van de geplande wedstrijden op 11/12 december en 18/19 december. “Afhankelijk van de mogelijkheden om te trainen, worden de competities stilgezet, inhaalwedstrijden gefaciliteerd of een regulier programma georganiseerd”, zo laat de KNVB weten. 

Het amateurvoetbal is in een lastig parket gebracht door de maatregel dat niet-essentiële sectoren de deuren moeten sluiten tussen 17.00 uur en 05.00 uur. De amateursport wordt hierin dus als niet-essentieel beschouwd. Het betekent dat wedstrijden op zaterdag- en zondagmiddag gespeeld kunnen worden, maar dat trainingen, die in de avonduren plaatsvinden, niet door kunnen gaan.

Nu is het programma van komend weekeinde voor de eerste elftallen dus eruit gegooid. De KNVB heeft onderscheid gemaakt tussen de A-categorie (prestatief) en B-categorie (recreatief). “In de A-categorie is het competitieverloop uiteindelijk gericht op promotie/degradatie, terwijl in de B-categorie de pupillen, junioren en senioren vooral zoveel mogelijk willen voetballen.”  

Hopen op meer ruimte

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “niemand weet welke coronamaatregelen er nog nodig zijn de komende tijd. Het uitgangspunt blijft voor ons dat sporten bijdraagt aan een goede gezondheid en dus als essentieel gezien moet worden. Juist in tijden van een pandemie. Maar als er niet getraind kan worden, dan moet het spelen van alleen wedstrijden ook gezond blijven en niet extra blessures opleveren. Het gaat om bijna 1,2 miljoen amateurvoetballers en daarom willen we een zorgvuldig besluit nemen, vandaar dat we nu alleen nog voor het aankomend weekeinde beslissen. We hopen echt dat de amateursport na het kamerdebat van woensdag iets meer ruimte krijgt, zodat het niet door de 17.00-05.00 uur-regeling stil komt te vallen.”