Nigel van Oostrum staat achter zijn teamgenoten van Landstede Hammers.
Nigel van Oostrum staat achter zijn teamgenoten van Landstede Hammers. (Foto: Hans Smit)

‘Happy face’ Nigel van Oostrum neemt na zes jaar op juiste moment afscheid van The Hammers

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Harry Bouwhuis)

BASKETBAL - Het is 1 juni 2019. In MartiniPlaza in Groningen pakt Landstede Basketbal de eerste landstitel in de clubhistorie. Als captain Nigel van Oostrum in Zwolle als eerste de bus uitstapt met de kampioensbeker in zijn handen, gaat de Landstede aanhang op de parkeerplaats van het Landstede Sportcentrum compleet uit het dak. Een absoluut hoogtepunt voor de guard. Vrijdagavond neemt hij afscheid van de club.

De Brits-Nederlandse Van Oostrum (31) is zoon van voormalig basketballer Duco van Oostrum en oudere broer van basketbalprof Devon, nu actief in Spanje bij Melilla en van Sam, spelend bij Den Helder Suns.
Geboren in Houston bracht Nigel zijn jeugd door in Engeland, waar Van Oostrum senior al vanaf 1995 docent is aan de Universiteit van Sheffield.
Via Den Helder en Aris kwam Nigel halverwege 2016 bij Landstede Basketbal. Dit jaar werd bij de aanvoerder een goedaardige hersentumor ontdekt, waaraan hij inmiddels met goed gevolg is geopereerd. Hij zal echter niet meer voor The Hammers in actie komen.

Altijd positief

Mike Schilder kwam ook in 2016 over via Den Bosch naar Landstede en speelde zes jaar samen met Van Oostrum. ”De manier waarop hij met zijn huidige situatie omgaat is typerend voor Nigel. Altijd positief. Ik heb daar onwijs veel respect voor. Ik ken hem door en door. Het is onze ‘stille kracht’ met een enorme drive en werkethiek.”
“Nigel is dan misschien geen man van de spetterende dunks, maar wordt ontzettend gewaardeerd. En wat mensen misschien niet weten is dat je ook ontzettend met hem kunt lachen. Als er één een mooi afscheid verdient is hij het.”

Dat vindt ook coach Herman van den Belt. “Nigel is een echte liefhebber en bovenal een verbinder. Die types heb je altijd nodig. Ik noem hem vaak ‘happy face’. Hij is als geen ander in staat om bij conflicten de scherpe kantjes eraf te halen. Hij stond er altijd. Hij was inderdaad niet de man van de show en het spektakel, maar eentje van het ‘cement tussen de stenen’. Hij bekommerde zich ook altijd om jongens die nieuw bij ons kwamen. Illustratief voor Nigel.”

Gewaardeerd

Van Oostrum reageert wat beduusd op de loftuitingen van medespeler en coach. “Het teambasketbal heeft bij mij altijd vooropgestaan. Wat dat betreft zat ik bij de goede club. Het heeft ons de supercup en de landstitel opgeleverd. We geloofden onvoorwaardelijk in het systeem. Met Noah Dahlman als ‘alleskunner’. Hij kwam in 2017 en we wonnen in Martiniplaza direct de Supercup van Donar met twintig punten van Noah. ’Wat is hij goed’, dacht ik direct.” 

In 2019 viel de puzzel helemaal op zijn plek. ”Met onder meer Kaza Kajami-Keane en Sherron Dorsey-Walker hadden we zoveel kwaliteit. De titel was het absolute hoogtepunt, net als ons Europese avontuur. En ik heb hier samen met mijn broertje Devon gespeeld. Prachtig toch?” 

Juiste moment

Vrijdagavond tijdens het BNXT- duel tegen Leuven Bears wordt Van Oostrum in het zonnetje gezet en bedankt voor al die mooie basketbaljaren. Vorige week woensdag zat hij gewoon op de bank tijdens het duel tegen Filou Oostende. Het is Van Oostrum ten voeten uit.

“Ik heb in Zwolle een geweldig tijd gehad, ook in die vervelende periode die hopelijk nu achter mij ligt. Niet alleen de fantastische medische begeleiding, maar ook zoveel opbeurende reacties van al die fans. Een hersenoperatie is niet niks. De toekomst op sportief gebied is daarom onzeker. Het heeft tijd nodig.
Hopelijk kan ik de sport op dit niveau misschien nog weer oppakken. Je weet het niet. Daarom denk ik dat dit voor mij het juiste moment is om afscheid te nemen van een geweldige en warme club.”

“Ik heb in Zwolle een geweldig tijd gehad, ook in die vervelende periode die hopelijk nu achter mij ligt”