Afbeelding
Foto: Collectie Overijssel

ZAC eert Beb Bakhuys met jubileumjaar

Sport

AMATEURVOETBAL - Het is zaterdag precies 100 jaar geleden dat de toen 13-jarige Beb Bakhuys werd voorgedragen als juniorlid van ZAC. Op 1 oktober viert de oudste voetbalvereniging van Zwolle dan ook niet alleen het 129-jarig bestaan, maar ook de start van het Beb Bakhuysjaar. 

ZAC-clublegende Beb Bakhuys is één van de beste Nederlandse voetballers van voor de oorlog. Als superspits scoorde hij 28 doelpunten in 23 interlands. Bij een interland tegen België in 1934 maakte hij zijn beroemdste doelpunt: een vallende kopbal. Een goal à la Beb Bakhuys is tot op de dag van vandaag een begrip. Bakhuys heeft ZAC dan ook veel moois gebracht, zo vindt iedereen bij de club uit Zwolle-Zuid. Hij zette ZAC én Zwolle landelijk op de kaart, trok duizenden bezoekers en bezorgde ZAC uit een nagenoeg kansloze positie een heroïsch kampioenschap. Alle reden voor de club om hem 100 jaar later te eren met een Beb Bakhuysjaar, aldus voorzitter Denis Holterman: “We zijn trots op onze historie en de grote namen die voortkomen uit onze club. Beb Bakhuys is daarvan de allergrootste. We vinden het belangrijk om hun verhalen te blijven vertellen en vooral ook om deze door te geven aan onze jeugd.”
Zaterdag is er om 12.30 uur een presentatie van historicus Gerrit van der Vorst over het bewogen leven van Bakhuys. Om 14.30 uur trapt Emir Akkaya (6), het achterachterneefje van Beb Bakhuys, de wedstrijd ZAC1 tegen Hatto Heim 1 af.

Afbeelding
Afbeelding