Manager vrouwenvoetbal Mariska Kogelman: "Bij Berkum kunnen we goed trainen en wedstrijden spelen."
Manager vrouwenvoetbal Mariska Kogelman: "Bij Berkum kunnen we goed trainen en wedstrijden spelen." Foto: Pedro Sluiter

Manager vrouwenvoetbal PEC Zwolle Mariska Kogelman: “Ons visitekaartje blijven afgeven”

· leestijd 1 minuut Sport

PEC ZWOLLE - Dat het sportief heel goed gaat met de vrouwen van PEC Zwolle is zo langzamerhand wel bekend. De ploeg van trainer Olivier Amelink strijdt nog volop mee om plek vier. Manager vrouwenvoetbal PEC Zwolle en oud-speelster Mariska Kogelman kijkt verder dan alleen wat op het veld gebeurt. “In alles wat we doen willen we ons visitekaartje blijven afgeven.”

(door Erik Riemens)

Eerst maar even de feiten. PEC Zwolle Vrouwen speelde dit jaar zeven competitieduels en won er vijf. Tegen ADO Den Haag en Fortuna Sittard werd gelijkgespeeld (2-2), in de overige vijf gewonnen wedstrijden kreeg doelvrouw Tess van der Flier - met haar 24 jaar de oudste (!) speelster - geen doelpunt tegen. “En we hebben nog een ideaal competitieslot met thuiswedstrijden tegen FC Twente en Ajax. Allebei in het stadion en tegen ploegen die strijden om de titel en die tussen de wedstrijden door tegen ons, ook nog tegen elkaar spelen.”

Interesse

Kogelman durft de conclusie wel te trekken dat het vrouwenvoetbal bij PEC Zwolle er goed op staat. Regelmatig is PEC hofleverancier van de nationale jeugdteams en met een piepjonge talentvolle selectie, kan de club jaren vooruit. “PEC staat bekend als een goed voetballende ploeg, waarin speelsters kansen krijgen om een goede ontwikkeling door te maken. Dat merken we ook aan voetbalsters die interesse hebben om bij ons te komen te spelen. Ik krijg regelmatig belletjes.”
“We zetten in om zoveel mogelijk speelsters zelf op te leiden, we hebben een Onder 14, een Onder 16 en Jong PEC Zwolle. Daarnaast gaan we samenwerken met de stichting Next Level, zij bieden meisjes de kans om vaker te trainen dan alleen maar bij hun club en willen graag hier in de regio actief zijn. Wij bieden hen de nodige faciliteiten en kennis, voor ons is het interessant als het gaat om scouting. Zo krijgen wij een goede beeld van regionale talenten. Met als doel dat ze doorstromen naar ons.”

Zwolse filosofie

De Zwolse filosofie en ontwikkelingen, weerhouden PEC er niet van om naar speelsters van buitenaf te kijken. “We begrijpen dat we een goede balans nodig hebben van jonge speelsters en de wat meer ervaren voetbalsters. Dat kunnen dus ook speelsters zijn van 22, 23 jaar, die al wel veel ervaring hebben. Op dit moment zijn er al de nodige gesprekken, binnenkort verwachten we meer duidelijkheid.”

Sponsorgebied

Dat geldt ook voor vertrekkende speelsters. Zo stapt jeugdinternational Senne van de Velde over naar FC Utrecht dat bij haar om de hoek speelt. “Omdat we het zo goed doen, is er belangstelling voor onze speelsters. Zij beseffen wel dat ze het hier bij PEC heel goed hebben. Ze kunnen zich bij ons ontwikkelen en krijgen kansen om in het eerste te spelen. Als we willen blijven presteren, betekent dat ook dat we de speelsters meer moeten bieden om ze zo lang mogelijk hier te houden. Daarin moeten we nog wel de nodige stappen maken, onder andere op sponsorgebied.”

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 19 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 23 uur geleden