Een mooi plaatje van City Swim. "Het is echt een unieke zwemrace", aldus Matijs Jansen.
Een mooi plaatje van City Swim. "Het is echt een unieke zwemrace", aldus Matijs Jansen. Foto: Hans Smit

City Swim tikt na drie jaar weer aan in Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

ZWEMMEN - Het was zaterdagmorgen druk op en rond het Rode Torenplein. Na twee coronajaren en een streep door het evenement van 2022 wegens blauwalg, vond zaterdag onder ideale omstandigheden de zevende aflevering van City Swim Zwolle plaats.

(door Harry Bouwhuis)

Matijs Jansen is de initiator van het zwemevenement. Als triatleet trainde hij met zijn club Triade ooit eens ‘clandestien’ in de Zwolse stadsgracht. ”Ik was direct verkocht. Het is zo bijzonder als je vanaf het water de historische binnenstad bekijkt. We hebben destijds na die training met een paar leden direct gezegd dat we hier in navolging van Amsterdam wat mee moesten doen. Zo is de City Swim Zwolle ontstaan. Ook wilden we een goed doel aan dit evenement verbinden.” 

Tegenkracht

Dat werd Stichting Tegenkracht, waarvoor Jansen zelf werkzaam is. Hij legt uit waar Tegenkracht voor staat. “Wij bieden door het hele land sport- en beweegprogramma’s aan tijdens, maar ook na de behandeling van kanker.”

Bij de City Swim wordt 2,7 kilometer gezwommen. Allerlei kleuren caps kleurden zaterdag de stadsgracht. Op de voetgangersbrug bij het Rode Torenplein zag het in de vroege ochtend al zwart van de toeschouwers. Jansen: “Het lijkt gemakkelijk om die afstand maar even te doen, maar dat valt nog best tegen. Een gracht is natuurlijk geen zwembad. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om de tocht in estafettevorm af te werken en de afstand dus op te delen. Ik adviseer deelnemers altijd om van punt naar punt te zwemmen, zoals bijvoorbeeld De Spiegel, het Kerkbrugje of de fontein in de buurt van de Suikerberg. Zo houd je de focus.”
Zo’n zestig tot zeventig procent van de deelnemers is afkomstig uit Zwolle en omstreken. De verhouding vrouwen en mannen is veertig versus zestig procent en de gemiddelde leeftijd is ruim veertig jaar. De oudste deelnemer is 68 jaar, de jongste zeventien. Het zijn feitjes en wetenswaardigheden die Jansen in zijn uitstekende rol als speaker deelt met de toeschouwers die in afwachting zijn van de start.

Beleving

Van de totaal 218 deelnemers is het vooral de groep geoefende zwemmers die de toon zet. Elf daarvan voltooien de race binnen de veertig minuten met Michiel Worst (35.06 minuten), bekend van Swol 1894, als winnaar. Hij is zeven seconden sneller dan Adrian Lammers. Menno de Vries, ook een Swol 1894 waterpoloër, wordt derde in 37.07 minuten. Bij de vrouwen wint Grith Sigsgaard. ”Voor de meeste deelnemers was de beleving echter het mooist. De temperatuur was prima, al zag je dat wel de nodige deelnemers op het eind hun badmutsen afdeden. Maar echte klachten over de hitte waren er niet. Als organisatie zijn we dik tevreden dat we na drie jaar eindelijk weer hebben kunnen genieten van een mooie strijd”, aldus Jansen die ook tevreden vaststelde dat de opbrengst voor de Stichting Tegenkracht tot nu toe 11.185 euro bedraagt.