Anselmo Garcia Mac Nulty: Op deze plek voel ik mij comfortabeler.
Anselmo Garcia Mac Nulty: Op deze plek voel ik mij comfortabeler." Archieffoto: Hans Smit

PEC Zwolle lijdt verwachte nederlaag tegen Feyenoord

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE  - Dan heb je je veilig gespeeld en dan moet je op Bevrijdingsdag naar De Kuip. Zondagavond om 8 uur. Onbekommerd en onbevangen de strijd aangaan met een zonnetje erbij en dat op een puike grasmat. Zou er een stunt inzitten? Een acceptabel resultaat wellicht of toch niets van dat alles? Dat laatste werd het, want PEC Zwolle verloor met 5-0 van Feyenoord. “Uiteindelijk heeft het allemaal te maken met kwaliteit”, aldus PEC Zwolle trainer Johnny Jansen.

(door Erik Riemens)

Het is maar goed dat PEC Zwolle geen punten moest halen in De Kuip. Want PEC Zwolle wist aan de boorden van de Maas de laatste 25 jaar niet te winnen. Sterker nog, het pakte geen enkel punt en pas de laatste twee officiële duels wist het weer een doelpunt te maken. Dus dan kun je de frank en vrij spelen kaart trekken. Wat heb je immers te verliezen?

Vrije man

“Het eerste half uur stond het goed en hadden we de verdedigende organisatie goed op orde. We kregen ook mogelijkheden om te counteren en vooruit te voetballen om ze zo pijn te doen. Dat is niet gelukt, je loop eigenlijk de hele tijd achter de bal aan en dat kost heel veel energie. Daar was ik niet tevreden over. Verdedigend dus wel, al geven we de 1-0 weg, wordt de 2-0 van richting veranderd en krijgen we twee penalty’s tegen”, analyseerde Jansen, die vooral het niet kunnen vinden van de vrije man als oorzaak aanwees. “Zij drukten ons ook wel ver terug, al waren er echt wel ruimtes om te voetballen. Zeker Younes Namli had daar heel gemakkelijk tussen door kunnen voetballen. Uiteindelijk heeft het allemaal te maken met kwaliteit.”

PEC moest het doen zonder de geschorste Namli en Thomas Lam. Eliano Reijnders verving Namli en Damian van der Haar Lam, waardoor Anselmo Garcia Mac Nulty centraal stond. “Dat is mijn favoriete positie, ik heb daar de hele week op getraind en ik voel mij daar ook comfortabeler bij. Het was ook duidelijk dat ik daar zou spelen en Damian linksback”, aldus Garcia Mac Nulty.

Stijlvol

Het begin beloofde echter weinig goeds. Binnen twee minuten moest Reijnders een corner weggeven, Igo Paixåo trapte, Dàvid Hancko leek raak te koppen, maar PEC-doelman Jasper Schendelaar strekte zich stijlvol naar een redding .
Zo bleef het 0-0. En het bleef heel lang 0-0, want zowel Feyenoord als PEC Zwolle kwamen niet tot kansen. Wel was de thuisploeg vanzelfsprekend vaker en beter aan de bal en kwam PEC helemaal niet voor de goal van Feyenoord keeper Justin Bijlow. Maar toch stond het met rust ‘gewoon’ 2-0. Na een half uur scoorde Ayase Ueda de 1-0, omdat Sam Kersten buitenspel ophief, ruim tien minuten later was het Luka Ivanusec die de 2-0 produceerde.

Na rust leek het al rap helemaal de verkeerde kant op te gaan. Eerst redde Bram van Polen op de doellijn, gevolgd door een penalty voor Feyenoord. Garcia Mac Nulty zou Ueda omver getrokken hebben, de toegekende strafschop was erg gemakkelijk gegeven door scheidsrechter Marc Nagtegaal. “Hij ging op mijn voet staan en trok aan mij, ik duwde ook wat. Echt een fifty-fity situatie, ik vond het geen strafschop. Gelukkig stopte ‘Jappie’ ‘m”, aldus de verdediger die deze week te horen kreeg dat Leeds United en Leicester City wel oren hebben naar hem. “Ik heb nog een contract tot 2026 en wil nu de competitie loopt er nog helemaal niet mee bezig zijn. Dat is iets voor de zomermaanden.”

Glijpartij

Ook na rust kreeg PEC Zwolle aanvallend niks geklaard, alleen Damian van der Haar kreeg ineens een opgelegde kans toen hij een vrije schietkans had. Onbesuisd schoot hij over en naast. Een ongelukkige glijpartij van diezelfde Van der Haar op Calvin Stengs, leverde Feyenoord andermaal in twee instanties - de VAR greep in - een arbitraire penalty op. Invaller Santiago Gimenez wist Schendelaar wel te verslaan: 3-0. 

Wissels, de stand en het niet meer moeten en kunnen, deden de wedstrijd geen goed. Lutsharel Geertruida frommelde na een corner de 4-0 binnen en terwijl Ody Velanas een enorme mogelijkheid onbenut liet, was het Gimenez die de 5-0 maakte. Zo kreeg PEC in drie minuten twee treffers tegen en was het zaak om niet nog meer water te maken en helemaal te verzuipen.

Karakter

Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar het balen was er niet minder om, zowel bij Jansen als Garcia Mac Nulty. Met niets meer op het spel zijn er nog twee duels te spelen. Te beginnen zondag in Waalwijk tegen RKC, dat nog knokt voor handhaving. Enige vrees voor een mak PEC Zwolle heeft Jansen totaal niet. “Het karakter in deze ploeg is gewoon heel erg goed.”