Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Tips voor het inrichten van je tv-kamer

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Wil je een tv-kamer/thuisbioscoop inrichten? Lees in dit artikel 6 tips die je hierbij helpen.

1: Goed beeld

Als eerste, en misschien ook wel belangrijkste tip: zorg voor goed beeld. Je kunt natuurlijk gewoon voor een flatscreen gaan. Dat levert je de beste beeldkwaliteit op. Maar laten we eerlijk zijn: als je echt een groot formaat wilt, lopen de kosten al snel op. Wil je echt een lekker groot scherm en een klassiek bioscoop gevoel? Dan is een projector zoals de beamer 4K een goed idee.

Een nadeel van een projector is wel dat je bij klaar daglicht minder helder beeld hebt. Dat los je gelukkig makkelijk op door ervoor te zorgen dat je de kamer goed verduisterd. Een ander punt om in gedachten te houden, is het aantal branduren. In de beamer zit namelijk een lamp met een bepaald aantal branduren. Daarna moet de lamp vervangen worden. Als je hem dagelijks zou gebruiken, kan dat best duur worden.

Let op: ga je voor een beamer? Kies dan voor een (ultra) short-throw model.

2: De zitplek

Het zitgedeelte is natuurlijk onmisbaar in je tv-kamer. Je kunt kiezen voor lekkere stoelen, zitkussens of gewoon een comfortabele bank. Het is maar net wat je voorkeur heeft. Je kan ook voor echte bioscoopstoelen gaan. Vooral als je vaker vrienden en familie uitnodigt. Let bij het kiezen van de zitplaatsen op de hoogte. Je wilt dat de zithoogte goed in verhouding is met de hoogte van je scherm. Zo kijk je comfortabel en krijg je geen last van je nek. Ga je voor een heel groot scherm of een beamer? Zorg er dan voor dat je de zitplekken niet te dicht op het scherm zet. Dat kijkt niet fijn.

3: Het geluid

Een flatscreen-tv heeft natuurlijk ingebouwde speakers, maar heb je een projector? Of wil je gewoon beter geluid? Dan is het aanschaffen van speakers zeker een goed idee. Soms kiezen mensen ervoor om pc speakers te gebruiken, maar die kun

 je toch echt beter voor je computer bewaren. Voor een echt goed geluid in je tv-kamer kan je het beste voor een homecinemaset kiezen. Dit draagt ook weer bij aan dat echte bioscoopgevoel, omdat je de speakers verdeelt over de kamer.

4: Donkere kamer

Voor een echt goede ervaring kan je de kamer het beste goed verduisteren. Kies daarom voor bijvoorbeeld een kelder. Als dat niet mogelijk is, probeer de tv-kamer dan te maken in de donkerste kamer van je huis. Of je kiest er gewoon voor om een kamer goed te verduisteren, dat kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld met een rolluik of een verduisterend (rol)gordijn.

5: Verlichting in de tv-kamer

In je tv-kamer heb je geen felle lampen nodig. Wat je wel wilt is sfeervol licht. Denk aan wandlampen en spotjes in het plafond. Dimlampen zijn ook altijd een goed idee.

6: Gezelligheid

In je tv-kamer wil je ontspannen. Daar hoort wat gezellige aankleding bij. Denk aan zachte kussens en warmte dekentjes. Ook de muren kunnen natuurlijk wel wat aankleding gebruiken. Bijvoorbeeld met fotoprints of posters. En wil je nog meer sfeer? Zet dan wat kaarsen neer. Of wat dacht je van een openhaard?