Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Landelijke startsein gegeven voor Open Monumentendag in hartje Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - In het monumentale centrum van Zwolle is vandaag het startsein gegeven voor de VriendenLoterij Open Monumentendag 2023. Dat gebeurde met een spectaculaire openingsshow en diverse theatrale optredens in de eeuwenoude Zwolse monumenten. Pieter van Vollenhoven opende de Monumentendag. Een traditie die begon in 1989 en waar in Zwolle een einde aan kwam. De echtgenoot van prinses Margriet vindt dat het tijd wordt dat een nieuwe generatie deze taak gaat overnemen. Zaterdag en zondag openen ruim 5.000 monumenten in Nederland gratis hun deuren voor publiek en kunnen bezoekers genieten van meer dan 1.000 leuke activiteiten.


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


De stad Zwolle viert dit jaar samen met acht andere Hanzesteden in Oost-Nederland 800 jaar Hanze-gedachtegoed. De spectaculaire landelijke opening van Open Monumentendag 2023 paste perfect in deze feestelijke programmering. Daarom stelde Zwolle haar binnenstad graag ter beschikking voor het onthaal van het grootste gratis culturele evenement van Nederland. Ook het thema ‘Levend Erfgoed’ is een mooie koppeling met de geschiedenis van de stad.


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter

Erfgoed doorgeven

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten. Dit worden gevierd door het thema ‘Levend erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag 2023. Levend erfgoed (of immaterieel erfgoed) staat voor de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven aan de volgende generatie. Dit thema kwam tijdens de opening daadwerkelijk tot leven bij de openingsshow, tijdens de Maakmarkt en bij de Monumententour waar demonstraties en optredens werden gegeven door jong en oud.

Samenwerking tussen jong en oud

De landelijke opening van Open Monumentendag 2023 werd vrijdagavond druk bezocht. Honderden belangstellenden genoten van een breed scala aan culturele activiteiten en al het (levende) erfgoed dat de avond rijk was. Van livemuziek en indrukwekkende optredens tot ambachten, verhalenvertellers, acrobaten en vuurspuwers. Alle performances waren, geheel in lijn met het thema, gebaseerd op samenwerkingen tussen jong en oud.

Peter Snijders, burgemeester gemeente Zwolle: “Wij zijn trots dat Zwolle met haar vele erfgoed dit jaar gastgemeente is van de landelijke start van het grootste gratis culturele evenement dat we in Nederland kennen. Mooi om te zien dat we daaraan met zoveel betrokken Zwollenaren invulling hebben kunnen geven.”

Harald de Boer, directeur Nederland Monumentenland: “Ik hoop dat de geweldige energie van de opening in Zwolle de opmaat is naar het komende weekend. Dan wordt de 37e editie van Open Monumentendag zeker een groot succes. Het weer helpt absoluut mee! Groot respect voor de 300 comités en 18.000 vrijwilligers die vorm en invulling geven aan alle lokale Open Monumentendag programma’s in het land. Zonder hen geen Open Monumentendag. Laten we dat niet vergeten!”

Open Monumentendag

Geniet het hele weekend van de historische architectuur, spannende verhalen en al het (levende) erfgoed wat ons land rijk is tijdens Open Monumentendag 2023. Voor Zwolle geldt dat zij morgen, op zaterdag 9 september, met een breed activiteitenprogramma ongeveer 50 monumenten openstelt voor Open Monumentendag.
De publieksopening van de VriendenLoterij Open Monumentendag werd mede mogelijk gemaakt door Wijzonol Bouwverven (onderdeel van Koninklijke Van Wijhe Verf), Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) en de gemeente Zwolle. De hoofdpartners van stichting Nederland Monumentenland zijn De VriendenLoterij, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Restauratiefonds en Energie voor

Open Monumentendag en haar landelijke opening in Zwolle, zijn initiatieven van stichting Nederland Monumentenland. Nederland Monumentenland verbindt monumenten met het dagelijks leven van alle Nederlanders. Door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren en te faciliteren, worden de monumenten volop beleefd, opnieuw gewaardeerd en gekoesterd. Op deze manier creëert de stichting cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot. Nederland Monumentenland organiseert onder meer: de VriendenLoterij Open Monumentendag, de Open Monumenten Klassendag, het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Vierdaagse van de geestelijke begeleiding Algemeen 17 mei, 14:29
Zone.college organiseert ‘Het Voorlichtingsgesprek’ voor onder meer brancheopleidingen en deeltijdopleidingen.
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Algemeen 17 mei, 13:13
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Nieuws Ingezonden 17 mei, 12:20