Afbeelding
Foto: Frans Paalman

Openluchtbad Zwolle finalist Erfgoedvrijwilligersprijs

· leestijd 1 minuut Algemeen

AMERSFOORT/ZWOLLE - Openluchtbad Zwolle is een van de drie finalisten die kans maakt op de Erfgoedvrijwilligersprijs 2022 en een bedrag van 10.000 euro. De andere finalisten zijn Museumboerderij Wendezoele en het Van Eesterenmuseum. Er kan tot en met vrijdag 25 november gestemd worden op een van de drie finalisten via www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl. Als finalist is Openluchtbad Zwolle al zeker van minimaal 5.000 euro.

De jury, onder leiding van Kathleen Ferrier (voorzitter Unesco Commissie) koos de drie finalisten uit 52 aanmeldingen. Dat het Openlucht Zwolle werd verkozen als een van de finalisten was een leuke verrassing voor Vereniging Openluchtbad Zwolle. Het Zwolse Openluchtbad is in 1933 gebouwd en werd ontworpen door architect J.G. Wiebenga in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. Om het bad te kunnen blijven exploiteren is in 1992 de ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’ opgericht. Dit gebeurde nadat de gemeente in 1989 het zwembad wilde slopen en de omwonenden het bad 77 dagen kraakten. Hiermee kregen zij voor elkaar dat het bad van de slooplijst gehaald werd en tot rijksmonument werd aangewezen. De vereniging draait bijna volledig op vrijwilligers. Iedereen kan lid worden met als voorwaarde dat er een paar uur vrijwilligerswerk wordt gedaan per seizoen. De vereniging telt meer dan 7.000 leden en 150 vaste vrijwilligers die zich langduriger inzetten. De vrijwilligers zijn enthousiast en betrokken en samen met de leden zorgen zij ervoor dat het Openluchtbad jaarlijks tussen de 60.000 en 100.000 bezoekers kan ontvangen. “We doen het echt met elkaar”, aldus voorzitter Rinette van der Vliet van Vereniging Openluchtbad Zwolle.

Tot en met vrijdag 25 november kunnen mensen hun stem uitbrengen op één van de drie finalisten via www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl. Op deze site staan ook de video’s waarin de drie vrijwilligersteams zich voorstellen.
Op 1 december wordt de winnaar bekendgemaakt in theater Diligentia in Den Haag. Het winnende team ontvangt uit handen van staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu een cheque van 10.000 euro. Deze cheque is voor de helft vrij te besteden en voor de helft om kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet mogelijk te maken. Voor de nummers twee en drie is een cheque van 5.000 euro beschikbaar. De uitreiking is toegankelijk voor iedereen die een (gratis) ticket reserveert via de website (zolang de voorraad strekt).

De Erfgoedvrijwilligersprijs werd in 2020 in het leven geroepen door ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als waardering naar de grote groep vrijwilligers uit de erfgoedsector. Vrijwilligers maken het mogelijk om het culturele erfgoed dat ons land rijk is voor het grote publiek toegankelijk te maken. De uitvoering van het project is in handen van Nederland Monumentenland.

Nederland Monumentenland verbindt monumenten met het dagelijks leven van iedere Nederlander om zo het draagvlak voor en het behoud van monumenten te vergroten. Dat doet Nederland Monumentenland door de ontmoetingen tussen eigenaren, erfgoedprofessionals en het brede publiek en de monumenten te organiseren. Nederland Monumentenland is de organisator van onder meer de VriendenLoterij Open Monumentendag, Open Monumentendag Klassendag, het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedstem.Gerard Meijeringh

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden