Hanzejaar Zwolle 2023 afgetrapt in Odeon

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Met de première van de theatervoorstelling De Nedersaksen LIVE van Albert Bartelds en Hendrik Jan Bökkers in schouwburg Odeon is gisteravond het Hanzejaar Zwolle 2023 afgetrapt. Dit was het startsein voor een jaar waarin ZwollE, met acht andere Hanzesteden in Overijssel en Gelderland, 800 jaar Hanze viert met meer dan vijftig activiteiten en evenementen in de stad. “Zwolle investeert met het Hanzejaar in de versterking van het culturele veld in Zwolle en in de verbinding met andere Hanzesteden, ook over de landsgrenzen heen”, zo laat de gemeente weten.

Voorafgaand aan de voorstelling stonden burgemeester Peter Snijders en wethouder Monique Schuttenbeld stil bij het gedachtengoed van de Hanze, het belang van samenwerken over grenzen heen en bij de gemeenschappelijke taal van de Hanzesteden, het Nedersaksisch.

“In 2030 is Zwolle opnieuw gaststad van de Internationale Hanzedagen. Dit vraagt nu al om een samenwerking en uitwisseling met Hanzesteden elders. Mooi om te zien dat in 2023 de culturele uitwisseling met Duitsland al vorm gaat krijgen, in het bijzonder met Hanzestad Munster”, aldus de burgemeester.
Monique Schuttenbeld vult aan: “Met het Hanzejaar willen we een impuls geven aan onze culturele ambities en een mooi programma bieden voor en door heel veel Zwollenaren. Een rijk programma met voor ieder wat wils, dat als lokaal bindmiddel werkt en zorgt voor nieuwe verbindingen en dat de trots op onze stad aanwakkert.”

Met de presentatie van de speciaal gecomponeerde Hanzetune van Rik Elings verklaarden de burgemeester en wethouder het Zwolse Hanzejaar voor geopend.

Programma

Er staat een breed palet aan activiteiten op de rol, zoals de ateliers Visual storytelling van de Stad Verbeeldt (15 april) en het Hanze Escape Event op 13 en 14 mei. Vanaf juni kunnen bezoekers van de interactieve Panorama Hanze in Academiehuis Grote Kerk een tijdreis maken naar de Hanzetijd en oog in oog staan met engel Michael op het dak van de kerk. Ook zijn er exposities in het oude koelwatergebouw van de IJsselcentrale en tijdens de IJsselbiennale in Harculo.

In de zomer zijn er elk weekend festivalachtige evenementen in de Spoorzone onder de noemer Hanze Art Station, waaronder het jaarlijkse PROTO festival. Begin september is er de Hanzeachtdaagse met onder meer het Stadsfestival, een congres over het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en Collectie Overijssel naar de Hanze in Zwolle en ook de landelijke aftrap van Open Monumentendag op 8 september.

Het programma is te vinden op www.hanzejaar-zwolle.nl en zal de komende tijd regelmatig worden aangevuld.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
'Zwolle deelt vakanties' wil iedereen een keer op vakantie laten gaan Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 10 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 11 uur geleden