Afbeelding

Zwolle beleeft eerste Week van de Fiets

· leestijd 1 minuut Algemeen

HANZELAND - Voor alle Zwolse fietsers zijn in de week van 12 tot 17 oktober activiteiten georganiseerd tijdens de Week van de fiets. Als uitvalsbasis is het Fietslab 038 aan het Lübeckplein ingericht. Iedereen is welkom.

De Zwolse Fietsweek is een initiatief van de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel en diverse fietsorganisaties in de stad en regio. Zwolle werd in 2014 verkozen tot Fietsstad van Nederland. ?Dit motiveert de gemeente en haar partners om continue aandacht te hebben voor ontwikkelingen binnen fietsbeleid?, meldt de gemeente in een persbericht. ?Denk bijvoorbeeld aan comfortabele en directe fietsroutes met tunnels en bruggen. Ook innovatie is een speerpunt in dit beleid. Zo stonden we als gemeente Zwolle bijvoorbeeld aan de wieg van de wachttijdvoorspeller en leverden we een bijdrage aan de regensensor voor fietsstoplichten.?

Programma

Het doel van deze eerste Week van de fiets is volgens de gemeente om te laten zien wat er allemaal gebeurd op fietsgebied en om te zoeken naar verbeteringen of innovaties. Wethouder Filip Van As geeft samen met voormalig topwielrenster Loes Gunnewijk op dinsdag 13 oktober het startsein voor de Zwolse Fietsweek. De eerste activiteit is een clinic voor bedrijven en wielrenners.

Op woensdagmiddag 14 oktober volgt er een E-bike clinic. Tijdens deze clinic rijdt een groep 50-plussers, voorzien van camera's, op E-fietsen verschillende routes door de stad. Ze worden vergezeld door een groep studenten van Hogeschool Windesheim. Deskundigen van Adviesbureau RHDHV en de gemeente Zwolle analyseren de beelden: waar kan de route beter, veiliger? De Zwolse Fietsweek vindt plaats in Fietslab 038 aan het Lübeckplein 68.  Naast alle activiteiten zijn er ook diverse stands en zijn er bijzondere fietsen uit het verleden, heden te bekijken.

Samenwerking

Niet alleen de gemeente werkt aan een fietsvriendelijke stad, benadrukt ze zelf. ?De titel Fietsstad van Nederland is ook te danken aan een samenwerking met diverse andere partijen. Ook bedrijven als Cycloon (het grootste fietskoerierbedrijf van Nederland), Fietsjoe (een fietstaxibedrijf dat het hele jaar door ritten verzorgt) en Cortina (de innovatieve fietsfabrikant) zijn namelijk zeer actief in Zwolle. Datzelfde geldt ook voor de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en wielervereniging Swolland.?

 

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden